We weten niet of het GROS elk jaar een Grosdag houdt in onze gemeente.
Enkele jaren geleden kunnen we ons wel herinneren dat er op de dag dat het clipje “Sing for the climate” ook een Grosdag liep in de Wouwer.
Toen liep de zaal goed vol en zong Ravels voor het klimaat, samen met heel België. Al deze aparte organisaties werden toen op video vastgelegd en resulteerden in volgend filmpje.
GROSDAG 2016
We zijn nu vier jaar later, en op 14 mei is er weer een Grosdag gepland in onze gemeente.
Laat ons nog eens even recapituleren, wat is het GROS eigenlijk precies.
Gros is het acroniem voor de Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking die ondertussen alweer 10 jaar bestaat. Ze adviseert het gemeentebestuur over alle aspecten van ontwikkelingssamenwerking en geeft financiële ondersteuning aan activiteiten die kaderen in het Noord-Zuidbeleid . Noodhulp, educatieve projecten en initiatieven van inwoners van Ravels in het Zuiden genieten onze steun.
De Grosdag biedt de kans om in een aangename setting kennis te maken met deze projecten, hun werking en organisatie. In principe doen alle leden van de GROS die een organisatie vertegenwoordigen mee aan de GROS-dag (inrichten en bemannen van een infostand):
Cor de Bresser: Helping Hands vzw
Cor De Bresser richt al vele jaren de alternatieve DAKAR Rally in die rijdt van Antwerpen naar Banjul. Iedereen kan deelnemen met een Afrika klaargestoomde wagen maar verbind zich ertoe de wagen bij aankomst te veilen voor een vooraf gekozen project dat is aangeboden door Helping Hands vzw. De volledige opbrengst van de wagen wordt samen met andere giften gedoneerd aan het project.
Elly Maas: 11.11.11
11.11.11 is de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging
330 lokale 11.groepen brengen elk jaar ongeveer 20.000 vrijwilligers op de been voor de 11.11.11-campagne. 60 lidorganisaties zorgen voor het pluralistische karakter van de koepel. 11.11.11 is zelf ook lid van (inter) nationale samenwerkingsverbanden en netwerken. In onze gemeente is Elly Maas ondermeer één van de stille krachten achter de 11.11.11 organisatie.
Greet Van Ammel: Oxfam Wereldwinkel Ravels
De Oxfam of Wereldwinkel in Ravels is wel bekend onder vele inwoners van Ravels en kent dan ook vele vast klanten die al eens binnenspringen voor een flesje wijn, wat Fair Trade voedingsproducten of een snuisterijtje. De Wereldwinkel kan rekenen op een vast team medewerkers die ijveren voor het Oxfam project.
Marc Hendrickx: Fracarita Belgium vzw
In 1967 werd de vzw Caraes (het huididge Fracarita Belgium) opgericht als organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Ze had oorspronkelijk als doel hulp te bieden in het psychiatrische ziekenhuis te Ndera in Rwanda. Nauw verbonden met de vzw Broeders van Liefde kon Caraes beschikken over een grote wereldwijde capaciteit op het vlak van onderwijs en opleiding, orthopedagogische zorg en geestelijke gezondheidszorg.
Doorheen de jaren evolueerde de werking duidelijk van louter materiële en financiële hulp naar uitbreiding met personele ondersteuning (vrijwilligers en coöperanten) en kwam steeds meer de klemtoon te liggen op vorming en opleiding van lokale medewerkers. Zij zijn immers de toekomst voor de lokale hulpverlening. Tegelijk groeide de visie en missie die Caraes momenteel voor ogen heeft: zich concentreren op het verhogen van de kwaliteit van leven van de drie doelgroepen waarin ze gespecialiseerd is en dit door op een professionele manier een adequate hulpverlening te helpen opbouwen.
Marie-José de Mulder: Holy Spirit Fathers
Marie-José de Mulder is met haar project ook al enkele jaren opgenomen inde lijst met acties die door het gemeentelijke GROS worden ondersteund. Vorig jaar ging Marie-José voor het goede doel naar India en ze nam vertelplaten van Beertje Anders mee. Zij zet zich al jaren in voor de armste kinderen en scholen aldaar. Voor haar reis was haar een verteltheater van Beertje Anders geschonken met een aantal verhalen van Beertje Anders en het verhaal ‘Belangeloos’ (vertaald in het Engels, natuurlijk) vooral omdat zij voor ons een groot voorbeeld is van iemand die zich belangeloos inzet voor anderen.
Voor deze reis (of missie) had zij eigenhandig € 14.000,- ingezameld voor onderwijs voor de armste kinderen in India. Met haar passie, energie en positieve, innemende verschijning maakt deze 78‑jarige vrouw de motivatie bij iedereen los om te werken aan een wereld met minder leed en meer mogelijkheden. De projecten van scholen, opgezet door de katholieke kerk in India, zijn voor alle kinderen. Onder deze kinderen is maar een enkeling katholiek, de meesten zijn hindoe of moslim.
Willy Movaert: Booloo Defar Toubacouta vzw
Willy Movaert heeft ondertussen zijn sporen wel verdiend in Afrika. Sinds hij verscheen in Bamako (Senegal) is het grondig veranderd. Het vervallen schooltje heeft in de voorbije jaren een totale metamorfose ondergaan en is van enkele hutjes in stro uitgegroeid naar een moderne school volgens Senegalese maatstaven die kan rekenen op massale opkomst van de kinderen uit heel de omringende regio.
Het laatste project dat werd verwezenlijkt was de omheining die dit jaar werd voltooid.
Omkadering GROS Ravels.
Lu Hendrickx (voorziter), Kristel Van Loon (ondervoorzitter) en Frans Van Loon (lid) vertegenwoordigen zelf geen project maar zetelen als onafhankelijke in de GROS, zij zullen tijdens de GROS-dag de coördinatie, “cafetaria” en bonnenverkoop in goede banen leiden (samen met enkele vrijwilligers + Matthijs Van de Pol en verantwoordelijke schepen Hans Heylen).
Er is een uitgebreid kinderprogramma, muzikale omkadering op Zuiderse tonen, een salsa-initiatie voor volwassenen, een repaircafé en een weggeefkraam.