IMG 3550-001

Aan de staande wip op de erven van de zaal van de Brouwerij te Weelde werd zondag onder ruime belangstelling het Koningschieten van de St Sebastiaansgilde afgewerkt.
Een bijzondere gebeurtenis zou het worden want op het einde van dag nam de wedstrijd een verrassende en spannende wending.
 
IMG 2785IMG 3546Entrée in stijl.
's Morgens vertrokken de leden van de St Sebastiaansgilde met twee huifkarren getrokken door gloeikoptractoren om de koning gaan afhalen in Poppel. Na het gezamenlijke gildemaal was het tijd om onze gasten te verwelkomen, onze burgemeester en mijnheer pastoor waren tijdig ter plaatse, want zij moesten het startschot geven: de ereschoten, zij mochten elk drie keer proberen de vogel met de handboog van de 21m hoog ingestelde schutsboom naar beneden te schieten. 
 
Ereschoten.
Onder onze genodigden ook verscheidene hoofdmannen, koningen, keizers en afgevaardigden van de Kempische gildes  en één delegatie uit het Noordbrabantse Wintelré. Ook zij werden verzocht om een ereschot af te schieten maar eerst plaatsten de hoofdman en 2e deken de vogel op de schutsboom.
Hierna volgde het traditionele bevrijden van de schutsboom: door met de schutters drie maal rond de hoge wip te trekken wordt gehoopt de boze geesten te verdrijven, een traditie die in ere wordt gehouden door de gildeleden.
IMG 3453-001
Spanning stijgt elke ronde.
Leo Vloemans, de aftredende koning werd ontdaan van zijn koningsmantel met de zilveren schilden, de assistent van de griffier las vervolgens de reglementen van het koningsschieten voor en de volgorde van de schieting werd bepaald met de speelkaarten. Onze afgetreden koning Leo krijgt het recht om drie voorkeurschoten te doen: helaas deze keer geen enkele raak.
IMG 3536Inmiddels was het aantal belangstellenden opgelopen tot 150 nieuwsgierigen. Nu kon het echte werk beginnen: elf schutters treden aan om te strijden voor de koningstitel. Heel de middag zullen zij in beslag nemen om dit te doen. Eén maal slechts nemen zij een korte pauze, tijdens dewelke een dansgroep samengesteld uit diverse Kempische gildes een kort optreden geeft van gildedansen. Het is vijf uur geweest en de 21e ronde is bezig als Nico Antonise onze jongste griffier, er in slaagt de vogel naar beneden te schieten. Toch wordt de vogel terug naar boven gehesen, de ronde moet immers nog afgemaakt worden. Wat niemand zou verwachten, gebeurde dan toch nog, Leo Vloemans schoot op zijn beurt raak, en de gaai dook naar beneden. Nu moest gekampt worden tussen de twee voor de titel. 
Negen rondes later wist Leo de vogel definitief neer te halen en werd zo voor de derde maal koning. Wat meer is, na drie opeenvolgende Koningschappen zal Leo in 2017 gekroond worden tot - voor zover geweten- de eerste Keizer van onze gilde: een hoogtepunt in het bestaan van onze gilde.
 
Onze fotograaf André Vermeeren was de hele dag aanwezig om de gebeurtenissen op foto vast te leggen: Koningschieten St Sebastiaansgilde 2014 © (225 foto's)

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren