station

 

Gisteren kon iedereen al het eerste luik beleven van de herdenkingen aan WO 1 aan Weelde Statie. Als u het hebt gemist kan je vandaag nog de draad oppikken bij dag twee van dit project van de Heemkundekring Nicolaüs Popelius.
 
1-IMG 2470Indrukwekkend vluchtscène op oude perrons.
Het Bels Lijntje en onze gemeentelijke Heemkundekring hebben de handen voor deze gelegenheid in elkaar geslagen en hebben er een mooi evenement van gemaakt met meerdere attracties. Aan de oude spoorbedding bij de Stationsstraat die aansluit op het Bels Lijntje was een set opgesteld waar figuranten uit een Tilburgs gezelschap een scène naspeelden van mensen op de vlucht in de Groote Oorlog. Een aantal haveloze mensen in vooroorlogse kledij kwamen uit de omliggende bossen wanneer de trein voor Nederland naderde. Niemand die ook maar het minste geluid maakte, de blik op oneindig ……. Vele duizenden van onze voorouders namen op deze manier de vlucht naar Nederland om de oorlog uit te zitten, korte tijd later werd de grens afgesloten en kwam “de Dodendraad”, een draadversperring met 2.000 volt aan elektrische spanning die duizendenslachtoffers eiste. Een indrukwekkende vertoning die steeds weer werd herhaald, ook bij de toeschouwers was de stilte oorverdovend.
 
1-IMG 2443Oorlogsmuseum en Toneel in zaaltje van Weelde Statie trekt veel volk.
In de gemeentezaal van Weelde Statie kon men dan ook de maquette bezichtigen van het voormalige station in haar glorietijden. Bij het begin van de vorige eeuw, de vroege jaren 1900 was het station van Weelde-Statie één der grootste stations in België, zeker voor de overgang naar Nederland was het een zeer voornaam grensstation. Toon Kooreman maakte van het station een levensechte maquette die de grandeur van vervlogen tijden eer aandoet. 
 
1-IMG 2494Een held van bij ons.
Een deel van de zaal was ingericht als oorlogsmuseum waar je originele overblijfselen kon bezichtigen terwijl de Hofpoortteater Elkerlijc uit Turnhout zich alweer voor bereidde op een volgend spektakelstuk. Vanaf 11 oktober brengen zij in Turnhout het stuk “ Een held van bij ons.” Uit het stuk, geregisseerd door Vital Baeken, beter gekend als Vitalski, werden korte fragmenten gespeeld als testcase voor de acteurs. De mensen werden uitgenodigd om deze korte stukjes bij te wonen en het moet gezegd…..
Na de voorstellingen hoorden we enkel positieve commentaren en beloftes om het echte stuk te gaan bekijken in Hofpoortteater Elkerlijc.
heldvanbijonsDe in Turnhout geboren theaterman Vitalski en het Hofpoortteater Elckerlijc hebben de handen in elkaar geslagen voor een hoog romantische toneelproductie. Een stuk waarin WOI op erg dramatische wijze centraal staat: over de Duitse bezetting in Turnhout en over het wel en wee van de legendarische Turnhoutenaar Victor Cornelis aan het front in Noord-Frankrijk. Onstuimig en avontuurlijk, maar, zoals we het van Vitalski gewend zijn, met de nodige dosis humor gekruid…
 11, 14, 17, 18, 21, 24, 25, 26, 31 oktober  en 1 november 2014 om 20u15
 Matinee op 19 oktober om 15 uur
Met: Jan Baten, Bieke Beeckman, Isabelle Daniels, Lente Geenen, David Lenaerts, Frank Robben, Jan Sels, Annemie Van Hees, Lotte Van Gorp en Yannick Vermeer.
Telefonisch reserveren op 014/42.42.10 tussen 18 en 19 uur vanaf 29 september 2014  
 
Fotoreportage heemkundekring Erfgoeddag: OP DE VLUCHT IN WO I  foto's : RAWEPO ©  André Vermeeren ©
 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren