oud raveldonk website

Land- en tuinbouwers in Ravels, Oud-Turnhout en Arendonk ontpoppen zich tot storytellers.

Om dit te promoten was  een filmploeg van Plattelands TV vandaag in de Hegge aan het werk bij opnames van “OUD-RAVELDONK” met daarbij een eigen website: www.oud-raveldonk.be

oud raveldonk web

 ‘Welkom in Oud-Raveldonk’ 

logo ord‘Welkom in Oud-Raveldonk’ staat te lezen op een aantal spandoeken langs Kempense wegen. Nochtans zal je Oud-Raveldonk nergens op een kaart vinden. Het is een fictieve naam; hij verwijst naar Oud-Turnhout, Ravels en Arendonk, drie rasechte plattelandsgemeenten waar natuur en landbouw elkaar afwisselen. Met steun van de provincie Antwerpen en vzw RURANT neemt een groep land- en tuinbouwers uit het gebied het initiatief om zelf te gaan communiceren over de boerenstiel en zo de kloof met andere inwoners te verkleinen. Koplopers noemen deze nieuwe storytellers zich. Het resultaat is “Oud-Raveldonk, waar het leven is zoals het zou moeten zijn”.

Op de spandoeken maken de Koplopers hun ambitie voor Oud-Raveldonk bekend: elke dag (mee) werken aan het leven zoals het zou moeten zijn. Deze land- en tuinbouwers willen in de eerste plaats de band tussen landbouwers en niet-landbouwers opnieuw versterken. En dat doen ze zelf, als vertellers én eigenaars van hun eigen verhaal.

Koploper Gunter Roes uit Oud-Turnhout: “Vroeger stonden de inwoners van deze regio bijna allemaal dicht bij de landbouw, bij wat er op het veld en de boerderij gebeurde. Mensen voelen nog steeds deze band, maar begrijpen minder wat er op de boerderijen leeft en speelt. Dit verhaal willen wij nu met de Koplopers vertellen zodat mensen opnieuw die verbondenheid met de landbouw voelen.”

Gedeputeerde Kathleen Helsen (midden) met Koplopers uit ‘Oud-Raveldonk’ - Copyright: Wouters & Fasseur / Provincie AntwerpenGedeputeerde Kathleen Helsen (midden) met Koplopers uit ‘Oud-Raveldonk’ - Copyright: Wouters & Fasseur / Provincie Antwerpen

“Wij willen ons eigen verhaal vertellen”

De Koplopers willen daarom zélf het verhaal brengen van hun land- en tuinbouwbedrijven in de streek. Verspreid over Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout zijn 300 agrarische ondernemers aan de slag. 44 % van het grondgebied bestaat uit boerderijen, akkers en weilanden. Het belang van de sector is voor de regio niet te onderschatten. Daarom startten de provincie Antwerpen en vzw RURANT het project ‘Koplopers ARO’ (met provinciale, Vlaamse en Europese cofinanciering) als onderdeel van de provinciale gebiedswerking ARO (voor Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout).

“Een aantal van die Koplopers heeft ondertussen een heuse opleiding storytelling gevolgd,” weet gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen. “Ze leerden daarbij het verhaal van hun werk en hun streek te vertellen en die passie in tekst en beeld om te zetten. Land- en tuinbouwers zijn gewoonlijk de hele dag druk bezig op het land en in hun bedrijf. Communicatie is het laatste waar ze aan denken. Toch heeft elk landbouwbedrijf een uniek verhaal dat de moeite waard is om te leren kennen.”

Ben Versteynen uit Ravels, landbouwer én storyteller, erkent het belang van communicatie: “Elk landbouwbedrijf zorgt op zijn eigen manier mee voor lekker voedsel, werkgelegenheid of de open ruimte in deze streek. Wij willen onze collega’s aanmoedigen om ook hun verhaal te vertellen en we helpen hen daar graag bij. Via onze gezamenlijke verhalen kunnen de inwoners van Oud-Raveldonk de landbouw opnieuw ontdekken. Goede communicatie verbindt ons weer met elkaar. Dat willen we bereiken”.

Varkenshoudster Ann Christianen beheert de facebookpagina van Oud Raveldonk webVarkenshoudster Ann Christianen beheert de facebookpagina van Oud Raveldonk - Copyright: Wouters & Fasseur / Provincie Antwerpen 

Nadat ze eerder al een eigen website en een Youtube-kanaal startten, richten de Koplopers zich nu via grote welkomstdoeken naar de inwoners van de drie gemeenten. Geen idee van een duur communicatiebureau, maar ontsproten aan het brein van de land- en tuinbouwers zelf om het draagvlak voor hun sector in het ARO-gebied te verhogen.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren