vriendschapsbeeld
Deze namiddag is op het gemeenteplein van Poppel het Vriendschapsbeeld van de hand van Stan Grooten onthuld door burgemeester Luyten in het bijzijn van talrijke leden van de Ravelse gemeenteraad en andere hoge gasten uit het Ravelse en Provinciale  verenigingsleven.

De hechte vriendschap tussen de Nederlandse en Belgische gemeenschap is uniek in een wereld waar meningsverschillen dikwijls op agressieve wijze worden opgelost. We twijfelen er niet aan dat in Poppel ook wel eens onenigheid zal heersen tussen bepaalde groepen maar het overgrote deel van de Poppelse Krombinders kunnen het goed vinden met hun geïmporteerde Noorderburen en tellen hen bij hun beste vrienden. Daarom maakte Constant Grooten zijn kunstwerk Vriendschap, een uniek beeldhouwwerk in Henegouws hardsteen.

 

IMG 3983Het Ravelse gemeentebestuur kocht het werk aan en het beeld heeft een plaats gekregen in het centrum van Poppel naast het voormalige gemeentehuis waar nu het heemkundige museum het Kaske is gevestigd. Het onthullen had wel wat voeten in de aarde, het leek eerst of de personages met een hoofddoek verder zouden moeten maar uiteindelijk kon burgemeester Luyten toch het beeld volledig onthullen in al zijn glorie. Het aangename weer droeg later bij aan een geslaagde receptie op het kioskplein waar de Poppelse fanfare de aanwezigen nog vergastte op enkele gouden oude uit het smartlappen genre. Ondertussen genoot onze gemeentelijke kunstenaar Stan Grooten van de belangstelling van de RTV en de andere media vooraleer hij met zijn persoonlijke gastenboek langs de genodigden kwam om hun indrukken over zijn meesterwerk te laten noteren voor het nageslacht. Als een volleerde entertainer schudde hij ook nog enkele tricks uit zijn mouw waar we er nog vlug graag eentje van meegeven…. 

Foto's onthulling Vriendschapsbeeld  ® Rawepo.be


 

   

 

TOESPRAAK BURGEMEESTER LUYTEN

Geachte genodigden, Beste vrienden

Hartelijk welkom op de officiële onthulling van het beeldhouwwerk “De Vriendschap”, een steensculptuur van onze lokale kunstenaar Stan Grooten.
Een beeldhouwwerk dat de verbondenheid tussen twee nationaliteiten uitdrukt… u zou de vraag kunnen stellen is dat nodig? … Is dat nog van deze tijd.?

IMG 3972De recente actualiteit confronteert ons echter met een harde realiteit … meer dan ooit zijn we door wat er de laatste maanden in het oosten van Europa gebeurt bewust van de noodzaak om blijvend te investeren in een sterke verbondenheid, in duurzame vrede.
Want laten we de redenering die sommige autoritaire wereldleiders hanteren even toepassen op onze regio en de betekenis van soevereine landgrenzen, zoals vastgelegd op het congres van Wenen in 1815 even negeren, dan zou een banaal referendum in Poppel, met meer dan 52% burgers van Nederlandse nationaliteit , kunnen leiden tot de annexatie van een prachtig stukje Kempische landschap door onze Noorderburen.
Of zou dit referendum uitwijzen en bevestigen , wat ik trouwens vermoed, dat onze Nederlandse vrienden hier zijn komen wonen genietend van de Vlaamse gemoedelijkheid en geenszins terug willen? Wie weet…
Alle vergelijkingen met het huidige wereldgebeuren zullen als overtrokken ervaren worden en weggelachen… maar toch, ook u zal toegeven dat het lokale gebeuren en het internationale wereldgebeuren vaak meer vergelijkingspunten heeft dan we vaak denken.
Bijgevolg … ja , het is goed dat wij, met mensen van over de grens, samenzijn om dit kunstwerk te onthullen. Een kunstwerk dat de vriendschap en verbondenheid tussen Noord en Zuid-Branders, tussen Nederlanders en Belgen versterkt en bevestigt.
In een jaar waarin we het begin van de Eerste Wereldoorlog herdenken, ons bewust willen zijn van de gruwel en het leed van een oorlog, is het ook goed om  aandacht te besteden aan de goede verstandhouding en de positieve samenwerking die we de laatste decennia mogen ervaren.
Een mens moet leren uit het verleden en investeren in het heden. Dit brengt ons hier vandaag samen.
Maar het is niet alleen omwille van de actuele thematiek dat we vandaag hier samen zijn. Als gemeentebestuur zijn we heel blij een beeldhouwwerk aangekocht te hebben en vandaag te mogen onthullen van een lokale kunstenaar : Stan Grooten. Iemand die al meer dan 50 jaar (sinds 1964) in Weelde woont, 81 jaar, en actiever dan ooit.
Stan, kunstminnend Ravels waardeert uw talenten en uw inzet om kunst dicht bij de mensen te brengen. Wij zijn heel verheugd, vandaag een kunstwerk van uw hand te mogen onthullen, en wat is er mooier dan hier in dit grensdorp een steensculptuur te  plaatsen dat een ode brengt aan de vriendschap tussen mensen. Dit typeert u als mens, als persoon, als kunstenaar.

Beste vrienden, laat de verbondenheid tussen mensen, het wederzijds respect en de inzet voor elkaar de voedingsbodem zijn, opdat we ieders autonomie en authenticiteit blijven erkennen. En dit prachtige beeld in Henegouwse hardsteen, zal een blijvende oproep zijn om te investeren in deze kostbare verbondenheid tussen mensen. Laat ons dit blijvend koesteren.

Ik dank u
Walter Luyten
Burgemeester

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren