janhoed deernes

Onverwachts stonden er in Poppel vanmiddag 2 mooie dames, die hij “van kop nog staart kent”, met pretlichtjes in hun ogen aan de deur van Jan Hoed .... (onze columnist  van Rawepo)

Die ene had een literaire verrassing bij en de andere begon een stukje lyrische poëzie voor te lezen....

Jan Hoed kreeg me daar een bloemlezing rond de oren gezwierd om van achterover te vallen, geschreven door een andere schrijver (want Jan is stilaan een echte “schrijver”) aan het worden die hem kent en volgt via de sociale media.

Hierbij de tekst die de minnestrelen aan hem opdroegen ...

Jan Hoed….

Of is het King Kong, Jan Poppel of gewoon" Jan Versweyveld?

janhoed peakyblinderElvis Presley scoorde de meeste Top 40-hits na zijn overlijden.
Vincent van Gogh brak zelfs pas door na zijn dood.
Recentelijk is hij zelfs erkend als een van de vijftig essentiële onderwerpen voor de Nederlandse geschiedenis in het voortgezet onderwijs.
Zal Jan Hoed hetzelfde lot beschoren zijn voor België?
Nee, er zijn enkele pietepeuterige verschillen. Jan is namelijk al doorgebroken als schrijver. Hij is al wereldberoemd in Poppel, Weelde en Ravels. En laten we eerlijk zijn. De rest is voor hem van ondergeschikt belang. Met zijn verhalen over soep- en stoofvlees tijdens een gijzeling, rare promotie-acties van supermarkten, de sluiting van een bankautomaat, een bandje dat banden smeed, cruisen met een scootmobiel, de goesting van zijn kippen, wielerterroristen en ronde welvingen waarbij spijtig genoeg een madam in de weg staat, weet hij mening lezer te boeien. Telkens weer zit er een scherpe bocht in het verhaal en schuilt achter elke passage een verrassing.

Niet voor elke lezer is altijd duidelijk waar het verhaal overgaat, maar Who cares'. Sommige mensen vinden het stuk 'klein' binnen kleinkunst neerbuigend. Toch is deze verkleining totaal niet verkleinend bedoeld; het staat juist voor het gevoelige en intieme karakter wat deze kunstvorm kenmerkt.' Jan beoefent de kleinkunst onder de literatuur. S Jan deelt tevens met zijn medemens zijn liefde voor het vloeibare en geestverrijkende goud, livemuziek en alle gebeurtenissen en evenementen die bijdragen aan gemeenschapszin.

We hebben het over een paradijsvogel en genieter pur sang van vrouwelijk schoon. Een man van de wereld met een extra oog voor Poppel. Zo iemand hoort HET boek te hebben waarin de bijzondere band tussen Tilburg en Poppel wordt beschreven. Hij hoort dit te verslinden alsof het een warm broodje beenham is. Daarom dit boek speciaal voor jou uit handen van een natte droom. Voor de gewoon gebleven - maar ongewone Jan.

A superstar from Poppel.

Nauwelijks bekomen van de verrassing kreeg hij hierop een boek uit zijn hand overhandigd.... want de bewonderaar zat even verderop verscholen in de luwte een beetje. Ze kregen een korte rondleiding in de real life mancave van Jan  vooraleer ze er weer  vandoor moesten, terug naar Breda... hij had nog werk te doen.

Wie is “Hij”, Alex van Dongen?

“Hij” is Alex van Dongen (de echte schrijver) en is de auteur van de literaire verrassing die achterbleef bij Jan.

Met  zijn werk “De Tilburgse Peaky Blinders”, een streekboek over Vier generaties Tilburgse smokkelaars, met name de  familie ‘Kwak’ Verhagen  verdiende hij zijn schrijverssporen.

Kort voor 1900 vestigt Kees Verhagen (1859-1934) zich in Tilburg. Hij wordt de stamvader van de Tilburgse familie Verhagen die bekend wordt met de bijnaam ‘Kwak’. De verhuizing naar de opkomende industriestad betekent in dit geval geen verlossing uit de armoede. De familie scharrelt de kost bij elkaar en ‘die van Kwak’ worden al snel beruchte smokkelaars met een gewelddadige reputatie. Drie van de vier zoons van Kees Verhagen sterven door politiegeweld. De vierde, Toon Verhagen, wordt in 1944 de held van Tilburg. Hij zorgt dat de geallieerde beschietingen stoppen en leidt zo de bevrijding van de stad in. Even wordt hij gevierd, maar al snel is de naam Verhagen weer synoniem met smokkel. Dit boek volgt vier generaties Verhagen aan de hand van archiefbronnen, krantenartikelen en de familieverhalen van Janus Verhagen (1946).

Alex van Dongen, socioloog, zet deze geschiedenis in context, nuanceert waar nodig en geeft inzicht in een eeuw volksleven in de Tilburgse wijken Koningswei en Broekhoven.

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren