Save charter uitreiking Ravels
Ravels heeft als eerste gemeente van de provincie Antwerpen en tevens als derde van ons land het SAVE-label gekregen. Het label werd vanmiddag op het gemeentehuis van Ravels namens de Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) en vertegenwoordigd door Koen Van Wonterghem uitgereikt door onze gouverneur Cathy Berx.
Het is voor onze gemeente een beloning voor het gevoerde mobiliteitsbeleid sinds de ondertekening van het Save-charter in december 2011 waarbij de verkeersveiligheid van alle weggebruikers en kinderen en jongeren in het bijzonder vooropgesteld wordt.

OVK -_RavelsVorig jaar werden 2.103 kinderen tussen 5 en 12 jaar het slachtoffer van een verkeersongeval. Het merendeel van die ongevallen gebeurde in de bebouwde kom. De lotgenotenorganisatie OVK wil daarom de steden en gemeenten betrekken bij haar strijd voor meer verkeersveiligheid. Hiervoor werd een SAVE-charter ontwikkeld om steden en gemeenten aan te sporen een beter en veiliger mobiliteitsbeleid te voeren.

Save -_Koen_Van_WonterghemOVK, onstaan in 1994, streeft ernaar dat elk familielid van een jong verkeersslachtoffer kan rekenen op een menswaardige, efficiënte en professionele hulp, geboden door actieve leden binnen de vzw die zich hiertoe vrijwillig inzetten en die omkaderd worden door professionelen. Naast een onthaal en professionele omkadering krijg je als gezin dat lid wordt van de vzw toegang tot een breed gamma aan diensten en activiteiten zoals praatgroepen, lotgenotenweekends, praatwandelingen, ontmoetingsdagen en ontspanningsactiviteiten, ledenblad, jaarlijkse herdenkingskalender,… Momenteel telt OVK ongeveer 1700 leden, al is zeker niet hun bedoeling om meer leden te krijgen. In tegendeel zelfs, hun motto is namelijk “Word nooit lid van onze vereniging”, want hoe minder leden OVK telt, hoe groter het succes. Uiteindelijk zou niemand in een situatie mogen komen waarin ze lid kunnen worden van OVK.

Cathy BerxVerder heeft OVK verscheidene initiatieven genomen om de professionele diensten die rechtstreeks in contact komen met getroffen gezinnen, te wijzen op de fysieke en psychologische toestand van gezinsleden, en op het belang van hun rol, hun houding en de informatie die zij aanbrengen.

Een laatste doelstelling van de Ouders van Verongelukte Kinderen is zoals eerder vermeld gericht naar de burgers en de beleidsmakers op alle niveaus, die betrokken zijn bij beslissingen en maatregelen inzake verkeersveiligheid en bij alle aspecten die met deze problematiek samenhangen. Bedoeling is hen te duiden op hun verantwoordelijkheden inzake verkeersveiligheid. SAVE logoOVK werkt in dit opzicht samen met verschillende gespecialiseerde instanties, zoals de Federale Commissie voor Verkeersveiligheid, het BIVV, het kabinet van de minister of staatssecretaris voor mobiliteit, de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), het Netwerk Duurzame Mobiliteit, de Waalse Hoge Raad voor de Verkeersveiligheid, enz. OVK werkt eveneens samen met de diverse federale of regionale overheden en instanties die op regelmatige tijdstippen Staten-Generaal van de verkeersveiligheid organiseren. Om aan dit alles tegemoet te komen, ontwikkelde men dus het SAVE-project. SAVE staat voor 'SAmen Actief voor VEilig verkeer'.

Save charter_uitreiking_gemeente_RavelsEen eerste luik van het SAVE-project bestaat uit het plaatsen van SAVE-borden waar een ongeval gebeurd is. Een SAVE-bord heeft een dubbele betekenis: enerzijds is het voor de familie een aandenken aan het kind dat zij verloor en anderzijds wijst het weggebruikers op hun verantwoordelijkheid.

Een tweede luik binnen het SAVE-project bestaat uit het SAVE-charter voor de weggebruiker, dat iedereen kan ondertekenen. Het charter bestaat uit zeven gedragsregels voor een veilig verkeer. Daarnaast heeft OVK ook een
SAVE-charter voor steden en gemeenten ontwikkeld.

De gemeente Ravels, dat al vroeg mee op de kar sprong, is nu de derde Belgische gemeente die de engagementen van het SAVE-charter succesvol heeft ingelost, binnen onze provincie beleeft Ravels zelfs een primeur. Om het label te mogen houden moet onze gemeente blijvende inspanningen leveren. Burgemeester Walter Luyten en zijn Schepen van Mobiliteit Patrick Van den Borne zijn in ieder geval vast van plan dat ook te doen.

Walter LuytenEen fiere burgemeester Luyten motiveerde dat vanmiddag onder ruime belangstelling en bij de aanwezigheid van ook heel wat schoolkinderen met volgende woorden :

“Ieder van ons heeft een levensdoel, ieder van ons heeft toekomstplannen. Als u dan van de ene op de andere dag geconfronteerd wordt met het overlijden - het onherroepelijke, definitieve verlies - van uw kind, dan staat de wereld stil.

Om na zulk ingrijpend, hartverscheurend gebeuren opnieuw de kracht te vinden om uzelf professioneel en sociaal terug in te zetten, lijkt mij een immense opdracht.

En dat is het geen wat de ouders van verongelukte kinderen doen, hulp en ondersteuning bieden aan families die een kind verloren bij een ongeval. Het verbeteren van de opvang en begeleiding van families van verkeersslachtoffers en actief werken aan de bewustwording van de rol van elkeen inzake verkeersveiligheid. Het zich, ondanks een persoonlijk verlies en pijn, inzetten voor de veiligheid van kinderen. Dat engagement verdient onze diepste waardering.

Het is vanuit dat respect dat het gemeentebestuur zijn steentje wil bijdragen en de motor wil zijn om van verkeersveiligheid een prioritaire beleidsdoelstelling te maken. Met de ondertekening van het SAVE-charter engageerde de gemeente zich om een globaal en gecoördineerd beleid te ontwikkelen om alle weggebruikers, en in het bijzonder kinderen en jongeren, beter te beschermen.

Het Actieplan Verkeersveiligheid omvat onder meer bijzondere aandacht voor voetgangers en fietsers bij de (her)aanleg van wegen. De gemeente stelde een strooiplan op en kocht een sneeuwschaaf aan om de wegen en fietspaden tijdig sneeuwvrij te maken. Zo engageerde de gemeente zich, om op eigen kosten, de fietspaden op de gewestwegen sneeuwvrij te maken, ondanks dat dit niet onze beleidsplichting is. De gemeente organiseert sinds kort, in samenwerking met alle scholen uit de gemeente een verkeersactieweek met activiteiten voor de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar.

Deze en andere voorbeelden zijn slechts enkele van de vele inspanningen die onze gemeente deed en zal blijven doen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Wij zijn dan ook heel tevreden om als eerste in de provincie dit SAVE-label (Samen Actief voor Veilig Verkeer) te mogen ontvangen.

Maar meer dan een bekroning zal het een motivatie zijn om verder te werken, in nauwe samenwerking met de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen, aan de verkeersveiligheid in ons dorp."

Dankwoord burgemeester_Luyten_aan_Berx_en_Van_den_BorneHier bovenop richtte Walter Luyten zich nog eens persoonlijk tot mevrouw de gouverneur Cathy Berx, tot onze schepen van mobiliteit Patrick Van den Borne en tot alle directe betrokkenen. Berx loofde hij om haar beleid en bedankte hij voor haar aanwezigheid hier in Ravels. Van den Borne kreeg enorm veel lof en waardering voor zijn tomeloze en gedreven inzet voor het SAVE-charter. (complete tekst hiernaast)

Zelf kunnen we daar aan toe voegen dat ook de politie een steentje bij droeg tot dit succes door een actiever communicatiebeleid te voeren. Zo verschijnen de resultaten van handhavingscampagnes nu met enige regelmaat op de gemeentelijke website.

Na de plechtigheden kregen de aanwezigen nog een alcoholvrije receptie aangeboden. Proficiat Ravels !

Link naar actieplan van Ravels : SAVE actieplan Ravels
Fotoreeks Luc J : Uitreiking SAVE-charter aan Ravels

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren