vpoppel fanavond - kop-001

Na een maandenlange voorbereiding startte vorig jaar december de officiele fanclub van Boy en Danny van Poppel, de talentvolle wielerprofs die tot voor kort nog bij hun moeder in Poppel woonden. Net zoals toen was onze redactie ook afgelopen zaterdagavond aanwezig bij de eerste fanclubavond waar we tijdens een "praatcafe" heel wat te weten kwamen over vroeger en nu. Aan tafel zaten enkele wielerkampioenen waaronder Paul Herygers die de aangekondigde mystery guest bleek te zijn.

Fanclubavond -_bestuurDe moeilijk berijdbare wegen waren de enige smet op deze knap opgezette avond. Tal van genodigden meldden af vanwege het slechte weer, enigzins begrijpelijk. Toch misten ze een leuke avond waar heel wat te rapen viel, zowel in de vorm van weetjes als in de vorm van een fraaie aanwezigheidstombola.

De initiatiefnemers van de fanclub, de twee van Poppel, moesten het met een zestigtal aanwezigen doen, wetende dat de fanclub van de broertjes van Poppel intussen is aangedikt tot zowat 300 leden en dat hun facebookpagina ruim 1200 volgers heeft. Maar nogmaals, het weer zat hier wel degelijk voor iets tussen.

Centraal tijdens de fanclubavond stond een interview met diverse gasten, eigenlijk een soort praatcafe waar werd nagekaart over het afgelopen seizoen, waar werd vooruitgekeken naar 2015 en waar de sprekers met interessante verhalen op de proppen kwamen. En die praatgasten waren niet de minsten.

LeontienvdLiendenEr waren uiteraard Boy en Danny, maar ook hun moeder Leontien van der Lienden. Als profwielrenster stond zij vanaf 1980 liefst vijf jaar op rij op het podium van het Nederlands kampioenschap op de weg, drie keer pakte ze zilver en twee keer brons. Ze reed ook enkele WK's en nam in 1984 deel aan de Olympische Spelen.

Ook vader van Poppel was er. Jean-Paul behaalde in zijn carriere 95 profzeges waaronder liefst 22 ritten in de Tour, de Giro en de Vuelta. In 1987 was hij ook eindwinnaar van het puntenklassement en kreeg zo in Parijs de groene trui om zijn lenden. Na zijn wielercarriere werd hij ploegleider bij ondermeer Vacansoleil en komend seizoen gaat hij aan de slag bij het nieuwe Nederlandse team "Roompot Orange Cycling".

De in Weelde-Statie wonende Jacques Frijters was de vijfde gast aan tafel. Jacques was profrenner in de jaren 1969, 1970 en 1971 en lag zelfs onder contract bij de gerenomeerde Mann-Grundig ploeg waar Herman Van Springel het uithangbord was. De intussen 67-jarige Frijters werd in zijn eerste profjaar Verrassend Nederlands kampioen op de weg. Die trui had hij afgelopen zaterdag trouwens meegebracht. Zijn inbreng was zondermeer hartverwarmend.

VAN POPPEL2En tot slot was er nog de zogenaamde "mystery guest". Omdat deze vooraf ook zo was aangekondigd werd er al weken druk gespeculeerd wie er nu zou komen. Zelfs de naam van Fabian Cancellara, de kopman van het Trek Factory Racing Team, circuleerde in Poppel. De aanwezigen moesten het echter met iets minder doen. Alhoewel, met Paul Herygers wisten ze toch een grote naam te strikken. Paul, die pas op zijn 29ste prof werd, fietste een knap palmares bijeen. Zo werd hij 3 keer Belgisch kampioen mountainbiken, hij won ook 2 keer de tricolore-trui in het veldrijden. Hij pakte bij de cyclocross ook 1 keer de wereldbeker en bovenal werd hij ook wereldkampioen in deze discipline in Koksijde. En dat hij ook de Kristallen Fiets won (1994), zijn velen al vergeten. De immer populaire en volkse Herygers is tegenwoordig co-commentator bij Sporza, zit bij zowat alle grote wegklassiekers op de moto, is een veel gevraagd gastspreker en keurt ook af en toe parcoursen bij het veldrijden.

In de loop van het debat werd aan zowel Boy als Danny gevraagd wat ze was bijgebleven van afgelopen seizoen en waar ze naar uitkijken in 2015. Boy had vooral goede herinneringen aan Parijs-Roubaix waar hij de kopmannen tot diep in de finale kon bijstaan. Hij kijkt in 2015 vooral uit naar de Vuelta die hij normaal gezien zal rijden aan de zijde van ondermeer zijn jongere broer. Danny zelf vond zijn tweede deelname aan de Ronde van Frankrijk een hoogtepunt, ondanks het feit dat hij vroegtijdig moest opgeven met een knieblessure. Ook zijn twee zeges - in de Driedaagse van West-Vlaanderen en de proloog in de Ronde van Luxemburg - deden hem goed. In zijn derde profjaar wil hij vooral beter doen dan vorig jaar en hierin kijkt ook hij vooral uit naar de Ronde van Spanje.

Jacques FrijtersBoy en Danny hadden voorafgaand aan deze 1ste fanclubavond elk een prijsvraag gesteld. Daarmee zou er een leuke prijs te winnen zijn. Boy vroeg het antwoord op de vraag hoeveel vluchten hij dit jaar had gemaakt, met het vliegtuig wel te verstaan. Dat bleken er liefst 29 geweest te zijn. De vraag van Danny kende een wel erg duizelingwekkend antwoord. "Wat is de hoogste snelheid die ik ooit bereikte met de fiets ?", vroeg hij. Het antwoord was liefst 124 km/u. Deze snelheid bereikte hij in 2014 tijdens een rit in de Ronde van Zwitserland. Tijdens een afdaling van een col, en dan nog in een windstille tunnel nadat hij uit de slipstream van Cancellara kwam, klokte hij 124 km/u... fenomenaal !

Fanclubavond -_Trui_Jacques_FrijtersDe fanclub mag terugkijken op een prima opgezette avond en blijft intussen niet bij de pakken zitten. Zo wisten ze ons te vertellen dat ze alweer met een nieuwe organisatie komen. Want in navolging van hun uitstapjes naar wielerwedstrijden, de koers op rollen tijdens het weekend van de Poppelse jaarmarkt en onder andere de fanride met de Boy en Danny, zullen ze in 2015 een wielerwedstrijd organiseren in Poppel. Die zou doorgaan tijdens het kermisweekend, meer bepaald op 2de Pinksterdag. Het wordt wellicht een wedstrijd voor junioren zodat ze meteen ook kunnen aansluiten bij het regelmatigheidscriterium van de gemeente Ravels. Daarvoor worden nu al wedstrijden gehouden in zowel Weelde, Ravels als Ravels-Eel. De start en finish zijn voorzien bij Mieke Pap voor de deur. Ons wielerminnend volkje kan dit enkel maar toejuichen.

En wat Boy en Danny betreft : Veel succes in 2015 met jullie Trek Factory Racing Team !


Fotoreeks PdR : Fanclubavond Boy & Danny van Poppel 2014

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren