Nieuwelingen Weelde front
Bij geen enkele wedstrijd voor nieuwelingen in heel Vlaanderen stonden afgelopen zondag zoveel deelnemers aan de start als in Weelde. Voor de Grote Prijs Heda Motors daagden liefst 48 renners op, 25 Belgen en 23 Nederlanders. En het waren onze Noorderburen die met de dichtste ereprijzen aan de haal gingen. Wielerminnend Weelde kon er wel vrede mee nemen, de sterksten zaten steeds voorin.

Nieuwelingen startDe nieuwelingen stonden om half twee aan de start van het eerste deel van het jaarlijkse wielertweeluik van Weeldestraat kermis. Zij moesten aan de bak voor 58,5 kilometers of 15 ronden van 3,9 kilometer. Als plaatselijke renners stonden Glenn Eestermans en Julian Van Heeswijk van het IJsklokje Cycling Team en Wouter Pijpers van de BMX Devils op het wedstrijdblad.

Eén van de favorieten, Antwerps provinciaal kampioen Manu Stoopen, was een van de eerste pechvogels. Na een vroege lekke band kon hij ondanks een verwoede ronden lange achtervolging niet meer terugkeren in het peleton. Daar was vooral Luca Verelst actief bezig door eerste solo en daarna met vijf anderen in de aanval te trekken. Alles kwam echter terug samen, niet voor lang echter want in de 6de ronde vormde zich een nieuwe zeskoppige kopgroep. Het was Nederland boven met Bram Oosterman, Xavier Ketelaars, Floris Van Den Broeck, Cliff De Peijper, Danilo Wattez en als enige Belg Brent Van Der Eycken uit Vosselaar.

Nieuwelingen aankomstDe leiders bouwden ronde na ronde hun voorsprong verder uit en al snel werd duidelijk dat deze zes het met elkaar zouden uitmaken. In de achtervolging viel vooral de Nederlander David Dekker op. Hij probeerde solo de kloof te dichten, hield dat vele ronden lang vol, maar moest uiteindelijk vrede nemen met een meer dan verdiende 7de plaats.

Bij het ingaan van de laatste ronde besloten ploeggenoten Danilo Wattez en Bram Oosterman van wielervereniging De Peddelaars er samen tussen uit te knijpen. Zij hielden stand tot aan de finishlijn die ze samen - hand in hand - overschreden. Het was Wattez die dat als eerste deed. Achteraf vertelde hij dat er onderling was afgesproken dat hij de overwinning zou krijgen en Oosterman de premies. Nieuwelingen podiumAchter dit duo won Ketelaars de spurt om de laatste podiumplek voor De Peijper en Van den Broeck. Enkele seconden later werd Van Der Eycken zesde.

Ook in het peloton was er nog enige afscheiding, de nummers 8 tot en met 12 strandden op 30 seconden, de rest volgde nog eens 20 seconden later. Glenn Eestermans uit Ravels werd knap 16de, Julian Van Heeswijk uit Weelde (zoon van ex-prof Max) finishte 34ste en Wouter Pijpers uit Ravels 39ste.

Wouter Pijpers_en_papaPijpers reed in Weelde zijn eerste wegwedstrijd van het seizoen. De eerstejaars rijdt voornamelijk mountainbikewedstrijden en werd in de discipline al meermaals gehuldigd. Hij was dan ook enorm blij dat hij deze koers heeft kunnen eindigen in de groep. Toch zat er meer in, maar een zichtbaar pijnlijke rug verhinderde een hogere klassering.