tumulus heike2

Voorbeschouwing van deze prachtige wandeling van de Ravelse Wandelaars op zaterdag 26 oktober 2019.. 

Voor de eerste maal start de Elfenwandeling, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt van de 11.11.11-actie ter preventie van de armoede in de wereld, vanuit het Gemeenschapscentrum de Wouwer in Ravels. 

Rasechte natuurwandeling.

We mogen met recht en reden spreken van een prachtige, afwisselende en rasechte natuurwandeling. Toen we twee jaar geleden voor de eerste maal vanuit Ravels de start namen, waren we van oordeel dat we het parkoers niet echt nog mooier konden maken. Maar dat was buiten de waard, met name de parkoersbouwer, gerekend. 

grafheuvels 500x375Het parkoers bestaat uit twee grote lussen rondom de startzaal. De eerste lus begeeft zich naar de bossen van Klein Ravels en Kampheide, terwijl de wat grotere tweede lus zich concentreert op de Gewestbossen, een bosgebied van zowat 800ha en gedurende de laatste jaren omgetoverd tot een waar wandelparadijs. Afhankelijk van uw keuze uit acht verschillende afstanden van 7 tot 42 km, mag je een gedeelte of het volledige parkoers van één of beide lussen meepikken.

Na de gebruikelijke aanloop beland je al snel in de bossen van Kampheide, die je mag doorkruisen via een afwisseling van wat bredere en smalle bospaden. De kortste afstanden vinden op hun terugkeer naar de Wouwer meer slingerpaadjes en een ven terug. De anderen vervolgen hun weg door het bosgebied en passeren daarbij ook enkele vennetjes aan Paardsdrank en de grafheuvels van Het Heike om dan langs het Ravels Sportpark aan te landen op de rustpost bij hondenschool de Link. 

Chalet

Van hieruit wordt de terugkeer ingezet en zoals vermeld loopt die meer via slingerpaadjes en nog een ven. De langere afstanden keren niet helemaal terug naar de Wouwer, maar vinden een nieuwe rustpost aan de Chalet. 

De Chalet vormt de aanzet van wat we gerust het hoofdmenu mogen noemen, de doortocht door de Ravelse Gewestbossen. Dit reusachtige bosgebied werd rond 1900 door de gemeente Ravels verkocht aan het Vlaams Gewest om met de opbrengst de kerk van het gehucht Ravels-Eel te kunnen bouwen. 

Wandelaars van het langere werk

En hier kunnen we de wandelaars die er een afstand van meer dan 10 km voor over hebben toch wel het neusje van de zalm aanbieden. Dat hebben we voor een groot aandeel te danken aan de groene jongens van Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos. Zij hebben er de laatste twee jaren voor gezorgd dat er naast de aanwezige wat bredere bospaden een massa slingerpaadjes (o.m. het zogenaamde Miezerige Paadje), voorzien van de nodige lieflijke bruggetjes, dwars door het bos gecreëerd werden, waarvoor natuurlijk onze oprechte en welgemeende dank.

Vanzelfsprekend gaan wij daar in ruime mate gebruik van maken. Ook hier mag je weer van wat afwisseling genieten met eerst een kort intermezzo langs het kanaal Dessel-Schoten, de vennen het Zwart Goor en het meer bekende Kesseven, met zijn 5ha het grootste ven in de Gewestbossen. Ook maken de afstanden vanaf 20 km nog een klein ommetje langs het natuurreservaat Kijkverdriet. Met rustposten in het educatief centrum het Boshuis en in het Boswachtershuisje wordt wel duidelijk in welk milieu je mag vertoeven. De deelnemers aan de 27 km en de Pierenmarathon van 42 km zijn de enigen die nog een lus rond het Boswachtershuisje maken met o.m. een passage over een slingerend mountainbike-parkoers. 

Alle afstanden vanaf 10 km gaan voor 70% tot zowat 83% voor de marathonners over onverharde paden. 

Iedereen, ook trailrunners en -joggers van harte welkom !

Tumulus Heike

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren