© RAWEPO

Dit jaar is het aan Weelde-Statie om als gastheer te fungeren voor de Elfenwandeling. 

De opbrengst van deze wandeling komt volledig ten goede van de 11.11.11-aktie. Starten doe je vanuit de plaatselijke gemeentezaal. 

Er is een ruime parking op nauwelijks 100 meter van de zaal, op 200 m is er een halte (Stationsstraat) van de lijnbus 460, Turnhout-Baarle-Hertog

Deze wandeltocht is opgebouwd uit twee lussen rond de startplaats. De ene lus geleid je voornamelijk door de bossen van landgoed Schaluinen en deze van Reth, de andere lus concentreert zich op het prachtige Turnhouts Vennengebied. 

1 of 2 lussen

DSCN8149Afhankelijk van de gekozen afstand opteer je voor een gedeelte of het geheel van één van beide lussen. De langere afstanden maken gebruik van beide.

Kort na de start van de wandeling volgt de splitsing waar je je keuze maakt uit de twee lussen. De kortste afstanden ( 4 en 6 km) maken een lus die ze via het voormalig klooster van de Paters van de H.Geest (nu een woongemeenschap), een mooie beukendreef en nog enkele bosstroken terug naar de startzaal brengt. De anderen vervolgen naar het landgoed Schaluinen. Ze doorkruisen dit bosgebied over afwisselend wat bredere en smalle bospaden. Aansluitend zet je koers naar een privé-bosgebied bij Reth. Je mag hier heerlijk slingeren over smalle éénmanspaadjes. Tijd nu om even te gaan verpozen aan de Wiekenweg, nabij de Industriezone van Baarle. 

Bossen van Schaluinen.

De terugweg brengt je opnieuw in de bossen van Schaluinen, welke je verlaat om via een bospad dat parallel loopt met het Bels Lijntje de volgende rustpost, een hoeve aan Ghil, te bereiken. Nog 2,5 km scheiden je dan van de aankomstplaats en die verloopt via een bosdreef, over een maïsveld en nog enkele bosstroken.

Turnhouts Vennengebied.

DSCN8191Zoals al gemeld vestigt de andere lus de aandacht op het Turnhouts Vennengebied, nu al terecht genoemd als één van de mooiste heide- en vengebieden in Vlaanderen. Je gaat op pad via het Bels Lijntje, de vroegere spoorwegverbinding tussen Turnhout en Tilburg, nu omgetoverd tot een populair fietspad dat de centrale doorsteekas van het Turnhouts Vennengebied vormt. Je verlaat dit al snel om een bospad te volgen dat je afzet op veldwegen die je uiteindelijk terug op het Bels Lijntje doen belanden. Een volgende veldweg brengt je in het echte Vennengebied. Je begint eraan bij het Zwart Water (5 ha), welk ven je meteen van dichtbij mag bewonderen langs de oever en door de heide. Een zandpad, een fietspad van waaruit je het Zandven kan waarnemen en een bospad brengen je terug op het Bels Lijntje, wat je de weg zal wijzen naar de rustpost aan de Klein Engelandhoeve. 

De afstanden van 25, 31 en 42 km kunnen van hieruit genieten van een prachtige lus die je afwisselend over bos- en heidepaden en met zicht op het Koeiven naar de Nieuwe Bossen zal geleiden. En ook in dit bosgebied treffen we nog het Peerdsven aan, genoemd naar een verhaal van paarden en bloedzuigers ten behoeve van de medische wereld. 

Natuurreservaat Klein Kuylen.

De andere afstanden kiezen voor de terugweg. Die verloopt vooreerst langs het  natuurreservaat Klein Kuylen, een parklandschap bestaande uit een afwisseling van graslanden en bos. Je doorkruist dit mooie gebied om finaal terug op  het Bels Lijntje aan te meren. Je vervolgt de terugweg en passeert achtereenvolgens het Haverven en Kleine Klotteraard, dat door het fietspad in twee gespleten wordt. Je treft er ook de uitkijktoren aan, van waaruit je het hele Vennengebied kan overschouwen. Een wandelpad parallel aan het Bels Lijntje geeft uit op zandpaden die je naar de Hoge Heide geleiden. Je wandelt er eerst nog langs het  Grote Klotteraard, samen met het Zwart Water het grootste ven. Ter hoogte van Kraenevenheide duik je een bospad in en kruist een maïsveld dat opnieuw uitmondt op het Bels Lijntje. Je bent stilaan aan het einde van de wandeling geraakt en met nog een kort bospad als afwisseling komt de gemeentezaal van Weelde-Statie weer in het vizier.

Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat je zal genoten hebben.    

Iedereen van harte welkom en dat geldt ook voor joggers !    

 Meer info : Leo Lauwers – 0499/72.25.49 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.deravelsewandelaars.be

INFO

Zaterdag 27 oktober 2018

11de ELFENWANDELING

2de PIERENMARATHON

4-6-9-13-16-18-22-25-31-34-42km

De Ravelse Wandelaars i.s.m. 11.11.11-comité

  • Gedeeltelijk nieuw, rasecht en afwisselend natuurparkoers met ‘Mieke Pap’-allures, voor alle afstanden. Slingeren door de privé-bossen van Schaluinen en Reth. Grondige verkenning van het prachtige Turnhouts Vennengebied met passage langs 7 vennen.
  • Opbrengst van de wandeling geheel t.v.v. de 11.11.11-actie.
  • Vertrek : Gemeentezaal, Bredaseweg 44, Weelde-Statie

-   Vertrekuren : 6h30-15h. Inschrijving : 1,10 euro of 1,50 euro (niet-leden). Gratis voor -12-jarigen. Stickers : 0,30 euro.

  • Te bereiken : snelbus of trein Antwerpen-Turnhout, dan lijnbus 460 Turnhout-Baarle (elk uur), halte Stationsstraat, 150m van de start.
  • Meer info : 0499/72.25.49 of via www.deravelsewandelaars.be

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren