In de loop van 2014 wil het  Vlaams Gewest het fel besproken kruispunt in Weelde-Statie aanpakken. De afgelopen maanden werd er aan een voorontwerp gewerkt met als belangrijkste doel de kruising van de Bredaseweg en de Merksplasseweg veiliger te maken. In het verleden gebeurden er al tal van zware ongevallen, sommigen zelfs met dodelijke afloop. Wat iedereen nog goed voor de geest kan halen is de aanrijding van een bromfiets door een bestelwagen waarbij twee tienermeisjes stierven. Onder meer op vraag van ons gemeentebestuur en in samenspraak met de stad Turnhout werd de studie als prioritair beschouwd, al is dat uiteraard steeds met een korrel zout te nemen.

Voor de slachtoffers van de diverse ongevallen, waaronder de 19-jarige Dorien Vansprengel en haar 16-jarige vriendin Joyce Baelemans, komt een heraanleg uiteraard te laat, maar iedereen is het er over eens dat het nu eindelijk maar eens een stuk veiliger moet worden op het kruispunt van de N119 en de N132.

Het gemeentebestuur van Ravels opperde een rotonde of verkeerslichten, ondermeer omdat er voldoende ruimte voor handen is, maar de Vlaams Agentschap van Wegen en Verkeer (AWV) geeft de voorkeur aan een andere inkleuring. Zij vinden een rondpunt bijvoorbeeld uit den boze vanwege het zware verkeer dat er passeert, en ook stoplichten wil men liever niet plaatsen.

Volgens de Ravelse schepen van Openbare Werken Patrick Van den Borne kwam AWV met andere plannen. Het voorontwerp toont voorsorteerstroken en een eiland in het midden van het kruispunt. Het ontwerp werd gestaafd met de uitleg als zouden de zogenaamde “zwakke” weggebruikers dan eventueel in twee stappen de baan kunnen oversteken.

Om deze werken te kunnen uitvoeren zullen er wel percelen onteigend moeten worden en het valt uiteraard af te wachten hoe lang die procedures zullen duren. Toch is het de bedoeling om medio 2014 aan de werken te beginnen. Er mag dus met andere woorden niet “getalmd” worden om die streefdatum te halen.

De heraanleg van het kruispunt zal trouwens gepaard gaan met de aanleg van een vrijliggend fietspad tussen het kruispunt en de grens met Nederland. Vrijliggend wil in dit geval zeggen dat het rijwielpad achter de bomen komt te liggen. En hoelang dat kan duren weten we al sinds er sprake is van een vrijliggend fietspad tussen Ravels-Eel en Arendonk, al wil dat niet zeggen dat het in Weelde Statie ook zo loopt.

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren