“Iedereen zag het aankomen, maar niemand wist dat het zo extreem zou worden.”

natascha interview

Megush Natliva Petrivna (42) vertelt over de Oekraïense oorlog. Zij wou haar moeder naar België halen, maar het was al te laat,  de oorlog brak uit.

Zelf verhuisde ze in 2002 naar België voor de liefde, ze woont nu in de Koning Albertstraat te Weelde.

 Megush Natliva : “Mijn mama had vlak voor de oorlog al besloten om naar België te verhuizen. Haar huis stond te koop, maar de oorlog brak uit net voordat we het huis konden verkopen. Eerst wou mijn mama vluchten, maar ze wil beschermen wat ze nog heeft.”

 Waar woont uw familie?

“Mijn moeder en de rest van mijn familie  wonen juist buiten de stad Odessa, een klein dorpje aan de Zwarte Zee.”

 “Het is beangstigend in deze streek. Odessa is de volgende stad die zal worden aangevallen. Mensen kunnen alleen van 8 à 9 uur ’s morgens tot 19 uur ’s avonds naar buiten om boodschappen te doen. Daarna moet iedereen naar binnen. Ze mogen geen lichten meer aansteken na 19 uur. Zelfs de straatverlichting is volledig uitgeschakeld zodat ze niet opvallen. Het is pikdonker in het dorp.”

 Kan je uw familie nog bereiken?

“Ik hoor mijn mama dagelijks. Ik kan ze nog bereiken, maar ik zie ze weinig. De afgelopen twee jaar kon ik niet naar Oekraïne door de Coronapandemie. Ik ben mijn vader en mijn broer verloren tijdens de lockdown. Ik wou zo graag naar Oekraïne, maar zelfs de ambassade kon niets doen. Er waren geen vluchten meer.”

 “Toen ik deze zomer eindelijk mijn moeder kon bezoeken, was ik er van overtuigd dat we elkaar weer vaker zouden zien. Maar toen sloeg Poetin toe.”

Wat vindt u van de Belgische reactie?

“Ik moet zeggen dat alle landen heel lief zijn. Ik zie verschillende acties voorbijkomen. Ik heb het gevoel dat iedereen achter Oekraïne staat." 

“Op militair vlak denk ik wel dat geen enkel land Rusland serieus heeft genomen. De oorlog is al acht jaar bezig rond Donetsk en Lugansk. In de laatste acht jaar vielen er elke dag doden en niemand maakte zich zorgen. Het is uit de hand gelopen, want nu is ondertussen heel Europa in gevaar. Ook in Oekraïne is Poetin onderschat. Iedereen zag het aankomen, maar niemand wist dat het zo extreem zou worden.”

 Hoe zou u Oekraïne omschrijven?

“Oekraïne is een heel mooi land, met een brede keuken. Als ik in Oekraïne ben geweest en ik kom terug naar België, is het net alsof ik onder een warm dekentje heb gelegen. Mensen helpen je altijd, ook al hebben ze niet veel.”

 Vragen op Gemeenteraad Ravels

Op de gemeenteraad van maandagavond kwamen enkele vragen van de oppositie over de aanpak van onze gemeente in verband met de verwachte toeloop van vluchtelingen uit Oekraïne.

Zo was er de vraag van Gert Laurijssen van NV-A die zich afvroeg hoe de aanpak zou zijn en of er geen voorbereidingen moesten worden getroffen. Ook Kim Buyst van Groen Ravels stelde zich dezelfde vragen….

Niet overreageren

Volgens Burgemeester Luyten mogen we als gemeente vooral niet overreageren.

“De gemeente heeft een aantal vrije plaatsen die momenteel overwogen worden. Langs de andere kant waren er maandag 49 plaatsen die zijn aangeboden door burgers uit de gemeente. Omdat dit allemaal nog heel erg onzeker is moet men er als gemeente rekening mee houden dat er later problemen kunnen opduiken bij mensen die dit allemaal wat te licht hadden ingeschat als mensen voor langere tijd moeten worden opgevangen. Die mensen kunnen dan moeilijk op straat worden gezet…. Daar moeten we dan een oplossing voor aanreiken en daarom houden we onze plaatsen voorlopig in beraad.

Mensen die plaatsen hebben aangeboden zullen ook worden gescreend vooraleer er definitief beroep op zal worden gedaan om na te gaan of de omstandigheden dusdanig zijn dat er vluchtelingen kunnen worden geplaatst. De mensen moeten op een veilige plek in een rustige omgeving worden gehuisvest.

Verder zijn er een tijd terug al contacten geweest met de regering over met name de groene hallen. Deze zijn mijns inziens echter niet geschikt voor deze opvang en komen voorlopig niet in aanmerking.”

Webinar voor overheden

“Er is ook een webinar gewest waar meer toelichting is gegeven  over wat we kunnen verwachten. Vanaf het einde van deze week wordt er een massale toeloop verwacht vanuit de Oekraïense gebieden  die onder vuur liggen. Als men het proportioneel bekijkt zouden we er in Vlaanderen vanuit kunnen gaan dat er zo’n 90.000 mensen, meestal vrouwen en kinderen onze kant uitkomen. Hoeveel dat precies betekenen zal voor onze gemeente is moeilijk te bepalen, er zijn in Vlaanderen ongeveer 300 gemeenten. Dat geeft een idee van wat er op ons zou kunnen afkomen.

De gemeente zal kunnen rekenen op 1.000 Euro per opgenomen vluchteling voor de komende maanden. Daarna  is het koffiedik kijken….”

Volgens de burgemeester zullen we als gemeente zeker ons deel doen, maar voorlopig is het erg moeilijk om in te schatten waar deze hulp zal worden geboden. De Ravelse mensen  zullen zeker in de bres springen als er een opoffering moet worden gedaan om deze mensen te helpen.

Onze vraag is of we als welstellende gemeente niet  wat meer initiatief kunnen tonen om actief deel te nemen door het aanbieden van  onze hulp op verschillende vlakken.

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren