charronde zweefvlucht

Op zaterdag 29 Mei 2021 vlogen 2 zweefvliegpiloten (Dries Van Gestel en Bart Leysen) vanop het vliegveld van Weelde binnen 8 uur doorheen alle Belgische provincies.

Dit was wel met uitzondering van de provincie Waals Brabant, maar de vlucht was toch goed voor een vlucht van circa 600km.

"Charronde"

Dat de provincie Brabant niet aan bod kwam is niet geheel toevallig.
Het luchtruim verbonden aan de nationale luchthaven laat zweefvliegvluchten in de ruime omgeving van Zaventem niet toe. Binnen de zweefvlieg gemeenschap staat zo’n “ vlucht rond Brussel” bekend als een “charronde”. Dit is een samenstelling van charron.line, de Strava van het zweefvliegen en De Ronde, de gekende Vlaamse klassieker in het wielrennen.

Over de laatste decennia zijn onder impuls van de groeiende commerciële luchtvaart de gebieden waar vrij gevlogen kan worden sterk gereduceerd. De “charronde” probeert op een ludieke maar ook pragmatische manier om te gaan met deze realiteit. De recente covid gerelateerde reisbeperkingen maken de charronde enkel maar relevanter. Sinds 2014 hebben slecht een tiental piloten zulke 360° vlucht rond Brussel succesvol uitgevlogen. Wat deze recente vluchten helemaal extra speciaal maakte was het passeren van elke Belgische provincie (met uitzondering van Brabant).

Vluchten zoals deze tonen op een positieve manier de mogelijkheden van het zweefvliegen aan en zullen enkel mogelijk blijven indien het steeds complexer wordende en dichtslibbende luchtruim rekening blijft houden met de niet commerciële luchtvaart.

Fotoalbum Dries Van Gestel van zijn "Charronde"

klik op de foto voor een grotere afbeelding -  © Dries Van Gestel & Bart Leysen

20210529 100927

20210529 123058

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren