W hercules

De militaire oefeningen zijn alweer een tijdje achter de rug, het waren voor onze gemeente enkele rumoerige dagen die sommigen met veel ongeduld tegemoet zagen, anderen wilden niks liever dan dat alles weer achter de rug was.

De burgers, inwoners uit onze gemeente die echter uitzonderlijk mee mochten participeren met de oefeningen zullen deze avonturen wellicht niet snel vergeten.

 

Hercules in aantocht met parachutisten

machinegunsIn Weelde weerklonk in de vroege ochtend van 23 oktober het startschot van de oefening Storm Tide 4. Van 23 tot 26 oktober traint het 3 Bataljon Parachutisten samen met meerdere landen procedures en technieken om veiligheidsoperaties uit te voeren en landgenoten uit het buitenland te repatriëren.

Wanneer de ochtendzon eindelijk door het ochtendgrijs heen priemt, klinkt in de verte het geronk van een C-130. Een kleine golf van gezonde nervositeit raast doorheen de troepen wanneer ze als eerste voet aan land zetten op het vliegveld van Weelde. Iedereen weet het: het is go-time. Boven de huizen van de Deenakkers horen en zien we de mastodonten van de luchtmacht naderen om de para’s te droppen die deel uitmaken van de oefeningen en het vliegveld moeten vrijwaren en indien nodig ontzetten van vijandige activiteiten.

 

De Kempen strijdtoneel voor Storm Tide 4

helisVan 23 tot 26 oktober leende een groot deel van de regio Antwerpen en Turnhout zich als het strijdtoneel van verscheidene zogeheten non-combatant evacuation operations (NEO). Samen met Britse, Duitse en Luxemburgse collega’s leggen onze paracommando’s zich toe op technieken om landgenoten uit conflictgebieden te repatriëren.

Opvallend is dat aan Storm Tide 4 ook burgers deelnemen, dit diende vooral om het realiteitsgehalte van de oefening op te krikken. In onze gemeente waren via het gemeentehuis oproepen gelanceerd om mensen te vinden die zich kandidaat wilden stellen om als burgers deel te nemen aan de oefeningen.  Hun deelname beperkte zich meestal tot het fungeren als gijzelaars of  ander kanonnenvlees dat moest worden geëvacueerd  via Hercules C-130 toestellen naar Zaventem.

 

Veel belangstelling om als burgers deel te nemen

Er kwamen nogal wat mensen zich aanbieden zodat loting moest bepalen wie mocht deelnemen aan de oefeningen. Daarvoor diende een deel van  hen te overnachten in één van de hallen van Weelde Depot, een nachtje dat velen zich nog lang zullen herinneren. Weinigen hebben ooit zoveel kou geleden hoorden we achteraf van één van hen. Anderen mochten dan weer in Turnhout overnachten waar een zogezegde ambassade was gevestigd en het diplomatiek korps moest worden ontzet.

W weelde depot burgersW inside herculesHet meest spannende hoofdstuk was wel de vlucht in die gammele  C-130. Een zeer veilig transportmiddel, dat zul je ons niet horen zeggen... maar aan comfort is weinig tijd en geld besteed. De bibberende passagiers konden amper een woord verstaan van het gerammel en kabaal, het was echter ook niet zo’n probleem want binnen het tijdsbestek van  12 minuten stonden ze vanaf de tarmac van Weelde op die van Melsbroek (Zaventem) waar ze de iets langere busreis huiswaarts mochten beginnen, ze hadden geen retourticket gekregen. Toch was het een belevenis waar ze nog vaak aan zullen terugdenken.

 

Storm Tide 4 Briefing

Aan de Storm Tide 4 oefeningen ging ook een echte militaire briefing vooraf: Scenario oefeningen

 

Spotters op post

heli frontOndertussen stonden dagenlang de spotters met hun camera’s de vliegtuigen en heli’s te volgen die af en aan vlogen, tot net boven hun hoofden tot ze bijna met hun lenzen de landingsgestellen raakten.

Het waren dan ook gloriedagen voor de meesten van hen, hoe dikwijls zie je deze toestellen in onze gemeente, het was alweer twee jaar geleden dat ze er op manoeuvres waren.

 

Filmreportage Marco Denis

Marco Denis maakte een ruime flimreportage van de activiteiten rond het vliegveld van Weelde, ga ervoor zitten want ze is heel volledig ?

 

 

 

foto's: Luc Jansens - Geert Jansens - Dirk Jansens  

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren