stormoefeningen

Vanmorgen begonnen boven onze hoofden de militaire oefeningen met de codenaam Storm Tide 4.

Gedurende 4 dagen zullen ze oorlogje komen spelen in onze achtertuin, niks om u zorgen over te maken.

 

600 Militairen uit 5 verschillende landen nemen deel aan STORM TIDE 4.

Aan de oefening zullen burgers als roleplayers deelnemen. Ze zullen als “expat” geëvacueerd worden over de weg, via de lucht en over het water.

Aan de oefening nemen in totaal ongeveer 600 militairen deel komende uit België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Groot-Brittannië.

 

Planning Turnhout / Kastelein….

Voor Turnhout zijn er grootscheepse manoeuvres gepland die ook zijn aangekondigd. In Weelde zullen vooral burgers (roleplay) worden ondergebracht op lokaties om te overnachten  en daarna vervoerd naar de plaatsen of het “front” of de acties zich ontwikkelen. Er zijn zelfs lokale vrijwilligers uit onze gemeente die via de Hercules transportvliegtuigen deelnemen aan de oefeningen om te worden bevrijd en in veiligheid worden gebracht.   

Militaire oefening in Turnhout

17 oktober 2017

Van 21 tot en met 26 oktober organiseert het leger de oefening STORM TIDE 4 in de provincie Antwerpen. De para’s uit Tielen trainen dan de procedures en technieken voor veiligheidsoperaties en de repatriëring van landgenoten in het buitenland (NEO).

Turnhout is partner in de grootschalige legeroefening en speelt een belangrijke rol. Tussen 21 en 26 oktober worden verschillende locaties doorheen de stad gebruikt van waaruit de para’s handelen. Het Stadhuis, het Stadskantoor, de Sport- en Handelsschool, de voormalige muziekacademie aan het Kerkplein en de vroegere tekenacademie in de Gemeentestraat zijn in de oefening uitvalsbasissen. Op enkele locaties zal er geschoten worden met losse flodders.

Militairen in het straatbeeld

Aan de oefening nemen ongeveer 750 militairen deel uit België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Groot-Brittannië. Het 3e Bataljon Parachutisten kan eveneens rekenen op de steun van de Lucht- en de Medische Component. Er zullen dus ongetwijfeld heel wat soldaten en legervoertuigen te zien zijn in het straatbeeld. Er vliegen ook meerdere militaire toestellen over Turnhout.

25 burgers treden op als landgenoten of EU-burgers. Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken, zijn er ook kinderen en tieners onder de vrijwilligers. Vanuit de verschillende locaties zullen ze geëvacueerd worden over de weg, via de lucht en over het water. De burgemeester is een van hen en zal samen met 24 andere figuranten overnachten op de verschillende locaties en in het Stadhuis,  de ‘ambassade’ in de oefening.

Oefening en planning

Vanaf zaterdag 21 oktober om 19 uur staan er verschillende verkenningsteams verdekt opgesteld aan alle doorgangen over het kanaal Dessel-Schoten. Maandagmiddag zullen zij met verschillende voertuigen de stad binnenrijden waarna de verschillende locaties doorzocht en beveiligd worden. De landgenoten en EU-burgers (figuranten)  worden verzameld en klaargemaakt voor evacuatie per C130 vanuit Weelde naar Zaventem.

Maandag 23 oktober 2017 vanaf 's middags

helikopterlanding in een veld aan het kruispunt van Noord-Brabantlaan met Kastelein;
helikopterlanding op het Warandeplein of in het Stadspark;
inname van het Stadhuis tot dinsdagmorgen 9 uur;
inname van Campus Blairon tot 19 uur;
inname van Sport- en Handelsschool tot 19 uur, op de parking van de school zal geschoten worden met losse flodders;
inname van vroegere tekenacademie in de Gemeentestraat vanaf 20 uur.

Dinsdag 24 oktober 2017

1 uur: cordon rond oude muziekacademie aan het Kerkplein;

7 uur: actie waarbij geschoten wordt met losse flodders in de oude muziekacademie;

9 uur: helikopterlanding op het Warandeplein of in het Stadspark, militairen vertrekken uit Turnhout.

 

paras

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren