ebipa tom segers

We hadden er al eerder over gehoord maar zaterdag kregen we de kans om het nieuwste product van Tom Segers zelf te proeven.

Speciaal daarvoor had onze lokale bierbrouwer een presentatie gepland in de Biertuin te Poppel waar aardig wat belangsteenden waren op afgekomen.

 

Trendy

In bierland draait alles om trends en nieuwe biersoorten die op dat moment in de smaak vallen.

Zo ontsproot bij Tom Segers het idee om een biersoort te gaan brouwen met als uitgangspunt de zoete aardappel of bataat. 

Tom: “Ik had 2 jaar geleden al gehoord van de wedstrijd en wist dat ik het jaar erop (vorig jaar dus) wilde deelnemen met een echt innovatief bier.

Het idee voor het uiteindelijke bier ontstond tijdens het eten van zoete aardappelen. Ik wist dat pompoenbier bestond en de stap van pompoenen naar zoete aardappelen is niet zo groot. Dus ben ik wat op het internet gaan kijken voor inspiratie en hoe pompoenbier gemaakt wordt. Hier vond ik niet echt wat ik zocht, maar ben daardoor wel op het idee gekomen van het uiteindelijke bier. 

Na heel wat proberen ben ik tot een resultaat gekomen waar ik tevreden was, een IPA die zowel de citrus en de zoete aardappel goed combineert. Het is echt een bier voor de bierliefhebbers geworden. Dit brouwsel had ik dan ingestuurd voor de Leuven Innovation Beer Competition van vorig jaar, welke ik dan ook gewonnen heb.

De bedoeling was om het bier vorig jaar al te lanceren maar door problemen met de verkrijgbaarheid van de hoppen en de gist die ik nodig had is alles een jaar achteruit geschoven.”

 

Laag alcoholgehalte met bittere smaak voor de echte bierliefhebber.

Ondanks de bittere smaak heeft het bier toch een laag alcoholgehalte , maar beiden hebben nauwelijks iets met elkaar te maken. 

Omdat er geen gegevens bestaan over hoeveel suiker er in de zoete aardappel zit was het een vraagteken hoeveel alcohol het gistproces uiteindelijk zou opleveren. Ik heb er nog even aan getwijfeld om de zoete aardappel te koken, maar ik heb dan maar besloten om dat niet te doen. Het bittere kan misschien nog wat aangepast worden  als het alcoholpercentage wordt opgetrokken, een hoger alcoholgehalte verzacht de bittere smaak ook nog wat.”

 

EBIPA

De naam van het bier bestaat uit een afkorting, Eden Bataat India Pale Ale. 

India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale ale. Het is een extra hoppig en extra bitter bier en werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19e eeuw en was bestemd voor de Londense markt. Het is een trendy biersoort die garant staat voor vele verschillende soorten en smaken in het bierwereldje.

 

6 soorten bier

Het is al het zesde brouwsel dat Tom achter de kiezen heeft in de korte tijd dat hij brouwer is. Ondertussen heeft hij al meer dan 10.000 liter bier verkocht en plant hij een eigen speciaalzaak in onze gemeente .

“Mijn ambitie is om stelselmatig te groeien en hopelijk enkele succesvolle bieren te brouwen in samenwerking met een paar andere brouwers.  Als ik echt mag dromen, zou een brouwerij van mezelf 

de top zijn. Dat dan gecombineerd met een café waar je bieren kan drinken en ook kan eten. Het is echt hardop dromen, maar hopelijk komt die droom ooit uit.”

 

biertuin

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren