cado1

In onze gemeente is het concept CADO nog niet bekend bij de man in de straat. 
Toch zijn ook in Ravels de eerste stappen al lang gezet om ook in onze gemeente een CADO project te starten.
 

Voorlopig enkel CADO in Arendonk.

De gemeente Ravels heeft zelf (nog) geen Collectieve Autonome DagOpvang (CADO). Toch zijn er in Ravels al enkele mensen die van CADO gebruikmaken door regelmatig naar Arendonk te reizen om er een zinvolle dagbesteding te vinden en andere mensen te ontmoeten. Afgelopen woensdag (30 maart 2016) bood CADO in Arendonk een uitstapje naar Geiteboerderij d'Altegaard in Lichtaart aan. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. 
 
cado3

cado2Daguitstap naar geitenboerderij. 

Om 09.00 uur verzamelde het gezelschap zich in CADO dat zich aan de achterzijde van het woonzorgcentrum Sint Isabella in Arendonk bevindt. Er werd een kop koffie gedronken en om 9.30 uur vertrok het gezelschap naar Lichtaart. Zo'n zeshonderd geiten worden gemolken in de geitenboerderij en in deze tijd van het jaar zijn er ook kleintjes die door de bezoekers uit Arendonk en Ravels uitbundig werden geknuffeld. d'Altegaard serveerde rond het middaguur een lunch met brood, uiteraard de zelfbereide geitenkaas en een kop koffie. Daarna mochten de gasten nog even in de boerderijwinkel rondneuzen en om 14.00 uur waren de CADO-cliënten weer 'thuis', op de eigen stek. 
 

Wat is CADO? 

Het begrip CADO is vanaf 2013 in de Vlaamse wetgeving verankerd, bedoeld voor mensen die thuis wonen en zorgbehoevend zijn. Het behoedt hen voor een isolement. In CADO worden gevarieerde activiteiten aangeboden: van samen koken en bakken tot spelletjes, kaarten, knutselen, wandelen en zwemmen. Soms zijn er ook (seizoensgebonden) dagactiviteiten zoals het bezoek aan de geitenboerderij, een toneelvoorstelling, muziek, et cetera. Het mes snijdt aan twee kanten want niet alleen de zorgbehoevenden zijn met een CADO geholpen, ook mantelzorgers krijgen even ademruimte. 
 
cado3
 
Het CADO idee is bedacht door Eric Nysmans (IOK), Ivo Bollen (OCMW Geel) en Tinne Rombouts (CD&V). De pilot-CADO kende haar opstart  in Vosselaar. 
In 2013, nadat het CADO project/concept was opgenomen in de wetgeving, sprak de Vlaamse overheid de wens uit in elke gemeente een dagopvangcentrum operationeel te hebben maar in Ravels liet dat wat op zich wachten. In de loop van 2017 gaat in Weelde mogelijk een CADO van start. De CADO in Arendonk bestaat sinds januari 2014. 
 
 
 
 
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren