uitnodiging bax
Enkele jaren geleden, op 25 september stond Ravels in rep en roer.
Omstreeks 15.30 was de brandweer opgeroepen, er waren zware rookwolken merkbaar vanaf kilometers ver ter hoogte van Zuid Heykant in Weelde. 
 
 
 Brand Herman_Bax_achterafIMG 6677
Gelukkig kan Rawepo al snel melden, dat er geen slachtoffers vallen maar enige uren later is het volledige bedrijf van eigenaar Herman Bax gereduceerd tot een hoop puin. Het bedrijf is compleet verwoest met hier en daar wat verwrongen metaalbalken als illustratie van de totale vernietiging.
 
 

Korte historiek van het bedrijf

IMG 8745IMG 8746In 1984 neemt Herman Bax de boerderij van zijn ouders over en zet daarbij een familietraditie voort die generaties teruggaat.  Het gaat om een gemengd bedrijf met de nadruk op melkvee. Doorheen de jaren krijgt akkerbouw een groter aandeel en vanaf 2005 wordt de focus helemaal verlegd naar de aardappelteelt. Herman investeert in moderne aardappelschuren waaraan in 2013 de laatste hand wordt gelegd. 
Ondanks deze zware tegenslag besluit Herman niet bij de pakken te blijven zitten. Met de steun van de gemeente Ravels en hulp van vele bereidwillige handen wordt de oogst toch binnengehaald. De gerooide aardappelen worden tijdelijk opgeslagen in een van de voormalige legerhallen in Weelde-Statie. Een mooie geste van de gemeente, maar dit was echt een noodoplossing en er werd al snel werk gemaakt om het bedrijf terug van scratch op te bouwen.
 

Nieuwe start.

IMG 2188IMG 2206Al snel liggen er plannen op tafel om de schuur opnieuw op te bouwen.  In 2014 is de doorstart een feit en neemt Herman de nieuwe schuur in gebruik. 
Nu is het bedrijf zo ver dat de deuren wagenwijd open gezet worden. Iedereen is van harte welkom om een blik achter de muren van een modern aardappelbedrijf te komen werpen. Gisteren kregen we van Herman en dochter Judit al een eerste blik achter de schermen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de laatste details in de voorraadschuren, maar er moet nog een hele hal van 750 m² uit de grond rijzen waar de expositieruimte voor de deelnemende bedrijven zal worden gecreëerd. 
 

Opendeurdag.

De nieuwe verwezenlijking heeft een opslagcapaciteit van  7.000 ton aardappelen. Deze voorraad wordt via een speciale installatie constant bewaakt op temperatuur en vochtigheid. Die wordt dan aangepast aan de metingen die door sensoren in de voorraad worden doorgestuurd naar de centrale unit. Dit gebeurd via een ingenieus kleppenstelsel en ventilatoren die op elkaar zijn afgestemd. 
Als u dit allemaal eens van dichtbij wil komen bekijken kan u zaterdag 19 september zelf een kijkje komen nemen op het bedrijf.   
 
Op 19 september is iedereen welkom op het aardappelbedrijf van Herman Bax aan de Zuid-Heikant in Weelde. Herman en zijn familie stellen er hun nieuwe duurzame aardappelbewaarplaats voor, met centrale laad- en losruimte én voorzien van een energie-efficiënte ventilatietechniek.
Herman en zijn gezin hopen alvast vele belangstellenden te begroeten.
 
herman judit bax
 

De open dag praktisch:

Zaterdag 19 september 2015, van 13 tot 18 u.
Zuid-Heikant 11, Weelde
Aan de open dag nemen de volgende bedrijven en organisaties deel:
 
Aardappelbedrijf Herman Bax Joris Ide
De gemeente Ravels Leo Verheyen Grondwerken
Spranco LP Construct
Tolsma Mercelis Landbouwproducten
DLV Nassau Poorten
Nedato SBB Accountants
Fendt Schelfhout Beton
Van Raak Sprancomatic
Alliance Tuijtelaars LMB
Walschots Van den Borne Aardappelen
Abrahams Aggregaten Van Raak Loonwerk
Cappelle Fyto Van Tigchelt LMB
CV Jeroen Van Hoof Loonwerk Vlamings BV
De Kinderen Brandstoffen WLG-Betonvloeren
DEMA-Construct  

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren