IMG 5240 - kopie
Vanmorgen werd in het bijzijn van een aantal natuurliefhebbers de nieuwe bivakzone in Poppel geopend. Via een korte wandeling vanaf het Rooverts kapelletje was een nieuw wandelpad uitgetekend.

Deze route liep via een pas ontgonnen stuifduinzone om de groei van de bijna verdwenen heide te bevorderen in deze bosrijke omgeving. Een aantal vrijwilligers proberen nu de woekerende grassoorten even tegen te houden door deze te wieden en zo de heidestruikjes een kans te geven om tot ontwikkeling te komen.
De bivakzone zelf is eigenlijk een vrij eenvoudige open plek die wordt gemarkeerd door een verhoogd houten platform, uitgerust om kleine tot middelgrote tenten op te zetten.

IMG 5252Jan Brusselaars, onze bekende Ravels boswachter had bij wijze van doop van de bivakzone de nacht al door gebracht met een vriend en enkele kinderen. Midden in de nacht werden ze echter gestoord door onze waakzame politie die een bericht had gekregen dat er iets aan de hand zou kunnen zijn.  De politie was komen controleren wat er aan de hand was en had Jan gesommeerd om uit zijn tent te komen:.... “ Ja maar….  Ik sta in mijnen blote!!”  had Jan geroepen, in het gedacht dat het een grap was van een kennis. Onze pakkemannen meenden het echter en Jan kon zich in (bijna) adamskostuum tonen aan de arm der wet. Gelukkig was al snel uitgeklaard hoe de vork in de steel zat en konden Jan en zijn vrienden terug gaan slapen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft in samenwerking met Toerisme Provincie Antwerpen, gemeente Ravels en stad Hoogstraten twee nieuwe bivakzones ingericht. Er komt er eentje bij in Gemeentebos Molenheide (Poppel) en eentje in Wortel Kolonie (Hoogstraten). Een bivakzone is een locatie waar gekampeerd mag worden in de vrije natuur, gebruik makend van een zeer beperkte accommodatie.  Het doelpubliek van zo’n bivakzone zijn hoofdzakelijk avontuurlijke wandelaars en fietsers die wensen te overnachten in de natuur en er alle respect voor tonen.

IMG 5230Kamperen in het wild Wildkamperen in de natuur, het mag op bepaalde plaatsen. Genieten van de rust en de natuur, maar accommodatie is basic: een bivakzone voor 3 tentjes en maximum 10 personen in een straal van 10 meter rond een waterpomp (paal). De bezoeker kan met een gerust hart huiswaarts keren: de ecologische voetafdruk tijdens zijn verblijf is verwaarloosbaar.

IMG 5229Nieuwe bivakzones De bestaande bivakzones in Vlaanderen kennen een groot succes. Daarom komen er nog 4 extra bij in de Provincie Antwerpen zodat een heus netwerk ontstaat dat aansluiting geeft op het bestaande Nederlands netwerk. De twee bivakzones in Ravels en Hoogstraten worden nu geopend, later op het jaar komen er nog twee bij in Herentals en Herselt. De toeristische regio Antwerpse Kempen is hierbij pionier, het heeft de eerste bivakzone in Vlaanderen, nl in Hoge Vijvers (Arendonk) en nu ook de meeste bivakzones in de regio.

De nieuwe bivakzones beschikken net als de eerste bivakzone in Hoge Vijvers in Arendonk over een tentplatform, paal met handpomp, vuurkorf, brandhout onder afdak en zitgelegenheid.

Bivakzone Gemeentebos Molenheide (Poppel): De bivakzone ligt in het gemeentebos Molenheide, in de buurt van de GR-Kempen en wandelknooppunt 96 in de omgeving van het Rooverts kapelletje. In de omgeving ligt “Gorp & Rovert” en den “Utrecht” op Nederlands grondgebied, twee grote privé-bosgebieden vrij toegankelijk voor het publiek. De bivakzone ligt tussen fietsknooppunt 40 en 50 en is open vanaf 27 april.

Coördinaten N 51° 27.997, E 005° 04.062

Overzicht van de wandel- en fietsknooppunten bij de locatie: - fiets 40-55 - wandel: 6-7

Met deze twee nieuwe bivakzones staat de teller op 6 bivakzones in Vlaanderen. Later dit jaar komen er nog 2 nieuwe bivakzones in Herentals en Herselt bij. Een overzicht kan je vinden op http://www.natuurenbos.be/bivakzones

 

MEER FOTO'S VAN DE OPENING BIVAKZONE POPPEL

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren