Toen in 1972, 50 jaar geleden de ideeën voor een kindercarnavalstoet in de straten van Weelde, ondertussen opgenomen in de grote familie die Ravels heet ontsproten, ging het er heel anders aan toe dan anno 2022.
Tegenwoordig is er nog weinig ruimte om iets te verzinnen voor de kinderen, die zijn allemaal te druk bezig met hun schermen. Ze zouden eens iets moeten missen op facebook, instagram, tiktok, snapchat enz….
Toen werd er met man en macht gezocht naar manieren om iets voor de kinderen te organiseren en in elke buurt was er wel één die zich geroepen voelde om de kar te trekken van het gebuurt. In de eerste Snutentrekker stond beknopt beschreven hoe het langjarig project begon in de taal van ons klein dorpje Weelde….
Wat de Snutentrekker zo aantrekkelijk maakte en nog steeds maakt voor de mensen uit onze gemeente, is het feit dat vele rubrieken in het Welds dialect zijn geschreven, een jargon dat vele aangespoelden maar moeilijk lijken te begrijpen, en dat vinden de lokals natuurlijk de max.
Beste Weeldenaren en Weeldenaressen,
Veur den erste kiër is er in Weld ne vastenoavondstoet, en we hope det er nog veul miër meuge volge.
't Heej wel wê zwiët gekost veur det zoe wijd was, mer we zen d'er toch meej kleir gekome. We zulle wel afwochte hoe dat allerger goai verloeupe mer we hope toch det ieverans op trekt.
Hoe zen we er toe gekome om ne vastenoavondstoet veur ons klein manne in pekoare te steke ?
Och hiël gewoeun. D'er woare meense op de vergoadering (hoe is't meugelijk) die mênde det er niet genoeg te doen was veur ons kender. 't Valt oek nie meej om veur de klein iet te doen as de groeuete nie meejwerke.
Mer aachteraf bekeke woare er toch groeuete kender die veur de klein manne wè wulle doen en noa veul semmele en ziëvere is er ne karnavalstoet uit de bus gekome. De groeuete kender zen links en rechts gaan zuke woar wè geld zat en toen ze dè gevoende haaie was ’t zoewe kleir.
Naw hope die groeuete kender, soame meej die klein kender, de we de aander groeuete kender meej karnaval allemal op stroat zin en het hiël plezaant veine dan zen we d'er zeker van det volgend jaar d'er wer ne stoet is veur ons klein manne.
Tot volgend jaar,
de in-de-gangstekers.Vertaling voor niet Weeldenaren
Beste Weeldenaren en Weeldenaressen,
Voor de eerste maal is er in Weelde een Carnavalstoet, en we hopen dat er nog veel meer mogen volgen.
’t Heeft heel wat zweet gekost voor het zover was, maar we zijn er toch mee klaar gekomen. We wachten af hoe dat allemaal gaat verlopen, we hopen dat het hoe dan ook ergens op gaat lijken.
Hoe zijn we erin geslaagd om voor onze kinderen deze Carnavalstoet in elkaar te steken?
Ach, dat ging heel gewoon eigenlijk. Er waren mensen bij de bijeenkomst (hoe is het mogelijk) die dachten dat er niet genoeg te doen was voor de kinderen. Het is niet gemakkelijk om voor hen iets te doen als de volwassenen niet meewerken.
Terugkijkend waren er toch enkele grote kinderen die wat voor die kleine kinderen wat wilden doen, en na veel gebabbel en gezever er uiteindelijk een carnavalsstoet uit de bus gekomen. De volwassen kinderen (organisatie) is links en rechts gaan uitzoeken waar nog wat geld over was en wanneer het dat gevonden had was het zo geregeld.
Nu is het wel te hopen dat die volwassen kinderen, samen met de kleine kinderen al de andere mensen die nog overschieten met carnaval allemaal op straat gaan zien, en vooral dat ze het allemaal heel plezant gaan vinden. Dan zijn we zeker dat er vanaf volgend jaar opnieuw een Carnavalstoet is voor onze kleine mannen.
Tot volgend jaar,
De op gang brengers
Leidraad voor de Stoet.
Vanaf de 1e officiële stoet werd de Snutentrekker geïntroduceerd als leidraad voor de stoet. Er stond wat info in over de Prins van het jaar, zijn eredames en de raad van 11. Verder kon men het programma vinden en wat reclame waarbij de inkomsten dienden om de stoet te promoten.
Rubrieken.
Verschillende rubrieken zijn in de loop der jaren vaste kost geworden, zoals de tekeningen van Rik Deweerdt die al 50 jaar meegaat, “de Weldse taal is Wonderzuut”, het “Welds Alfabet van A tot Z”, de foto’s van vorige edities, maar ook de rebus die elk jaar weer opnieuw vlijtig wordt opgelost door de Weldse mensen.
Geheime redactie.
Vanaf het begin was het ook de regel dat alle leden van de Snutentrekkerredactie deel uitmaakten van een geheim genootschap. Vooral om niet ten prooi te vallen van boze politiekers die in de eerste jaren de stoet niet echt zagen zitten, temeer omdat de politiek er nogal eens kop van Jut was. Later werd dit gecorrigeerd en werd onderling consensus bereikt om de stoet A-politiek te maken omdat het tenslotte een kinderstoet was. Toch blijven de verhalen van schrijverscollectieven zoals VICABUS, VERVICAGEBRU, CACAVIADHO & PLUBER en later nog DICABETICARI zorgvuldig bewaarde geheimen voor de organisatie.
Daarom leek het ons geen slecht idee om alle Snutentrekkers digitaal beschikbaar te maken voor iedereen die ze wil herlezen. We hebben ze per 10 jaar samen gezet omdat u ze wellicht ook niet in één ruk gaat uitlezen.
Met de bereidwillige hulp van de mensen die hebben bijgedragen om alle Snutentrekkers te verzamelen hebben we bij Rawepo deze klus kunnen klaren, het duurde wel enkele weken voor alles in kannen en kruiken was maar het is ons gelukt.
We wensen u veel leesgenot.
{module title="We schrijven 1972, de 1e Snutentrekker."}ARCHIEF 50 JAAR
Snutentrekkers Archief 1972-2022