Ten gevolge van de sluiting is er morgen vrijdag 31 januari voor de laatste dag uitverkoop van het artisanaat met 40% korting.
De winkel zal geopend zijn van 10u tot 16u.
Wereldwinkels zijn al lange tijd een vaste waarde in veel Vlaamse gemeenten.
Voor 1996 werden er al fundamenten gelegd in onze deelgemeente Weelde, waar een vrijwilliger thuis een voorraad Wereldwinkelproducten beschikbaar had voor geïnteresseerden en verenigingen.
Wereldwinkel begon met kleine initiatieven.
Daar bleef het niet bij, want ook in Poppel organiseerden vrijwilligers van 11.11.11. jaarlijks een geschenkenbeurs met Wereldwinkelproducten. In 1996, bijna 30 jaar geleden werd er gestart met een kleine Wereldwinkel langs de Mierdsedijk met de medewerking van vrijwilligers uit Poppel, Weelde en Ravels.
Eerlijke prijs voor eerlijk werk
Producenten, gewoonlijk simpele boerengezinnen uit arme gebieden krijgen via het Wereldwinkel-netwerk een eerlijke prijs voor de koffie, rijst, noten, chocolade, wijn, enz... En dat creëert kansen voor gezinnen en dorpsgemeenschappen over de hele wereld om uit de cirkel van armoede te ontsnappen. De contacten van Oxfam-Werelwinkels met de producenten waren daarbij ook georiënteerd op onderwijs, medische zorg en welzijn voor de lokale bevolking. Uit die samenwerkingen zijn er in de hele wereld projecten gegroeid die fundamenten gelegd hebben voor een verbetering binnen een lokale samenleving, mét groot respect voor mens, cultuur en natuur.
Verhuis naar de oude pastorij van Ravels
D
e Wereldwinkel in onze gemeente groeide, het aantal gemotiveerde medewerkers (20) voor de Wereldwinkel was behoorlijk. De verkoop liep goed, zeker nadat we konden verhuizen naar de oude pastorij in Ravels: een mooie locatie, helemaal in het centrum van Ravels. De Wereldwinkel kon producten leveren voor verenigingen, had een stand op scholen, kermissen en markten. Het “waarom” van Oxfam-Wereldwinkels werd uitgelegd op scholen, bij verenigingen en jeugdorganisaties.
Meerdere oorzaken voor de teloorgang
Maar nu... Wereldwinkel-Ravels-Weelde-Poppel stopt. Er zijn te weinig vrijwilligers, de verkoop van de producten loopt niet meer zo vlot. Want, Fair-trade producten van Wereldwinkel zijn aanwezig in het assortiment van een aantal gewone winkels. En dat kan een betekenisvolle evolutie zijn van het 'winst-principe' naar 'eerlijke handel'.
Samenwerken met buurgemeenten.
Wereldwinkel Ravels-Weelde-Poppel is een geschiedenis die we niet graag loslaten. En dus zullen we vanuit onze gemeente blijven samenwerken met de Wereldwinkel van Merksplas. Op die manier kunnen we nog steeds Fair-Trade-producten aanleveren voor verenigingen en activiteiten in onze gemeente, met dezelfde service als voorheen. Hiervoor kan contact opgenomen worden met Gerd Vertongen,
Nog meer info :
- Mee ervoor gezorgd dat Ravels een “Fairtrade gemeente” werd.
- Belangrijk : onze vestiging in Ravels gaf ons de mogelijkheid om een goed georganiseerde winkel te creëren en het Oxfam-verhaal konden wij op deze manier uitdragen.
- Meest bekende activiteit was ons kermisterras begin september.
- Wij zijn de gemeente dankbaar dat wij dit pand konden huren en dat zij nog steeds een goede afnemer is van onze producten.
Einde van een tijdperk.
De winkeldeur in Ravels gaat op slot, maar voor grootverbruik worden de activiteiten nog een aantal weken verder gezet tot dit overgenomen kan worden door de winkel van Merksplas. Merksplas opent op 1 april een nieuwe, grotere vestiging op de VEJA -site.
De klanten kunnen in de buurt ook terecht in WW Arendonk, Oud-Turnhout en Turnhout.