cado1

CADO Ravels, (Collectieve Autonome DagOpvang) gooide afgelopen weekend opnieuw de deuren open voor het publiek.

CADO Ravels, de dagopvang voor senioren en jongeren met een zorgbehoefte, gooide op 15 mei de deuren open naar aanleiding van de Dag van de Zorg.

Cado tussen de mensen.

De voorbije twee jaar werd de Dag van de Zorg niet georganiseerd. Nu de coronacijfers lager zijn, was dat wel opnieuw het geval. Heel wat zorg- en welzijnsorganisaties gooiden op 15 mei de deuren open.
CADO is een dagopvang waar senioren en jongeren met een zorgbehoefte terecht kunnen om hun mantelzorgers een pauze in de dagelijkse zorg te geven. “Het is de bedoeling dat iedereen gemakkelijk de weg naar ons kan vinden. Corona heeft veel roet in het eten gegooid. Het voelt goed om dit te kunnen doen”, zegt Koen Rombouts, schepen van Welzijn in de gemeente Ravels. “We hebben er van bij de start voor gekozen om onze CADO als een huis in de rij te integreren in de gemeente. We willen een plaats zijn waar iedereen zich thuis en welkom voelt zodat iedereen die behoefte heeft aan de zorg die we als CADO bieden, gemakkelijk zijn of haar weg naar ons kan vinden. Op dat vlak heeft corona heel wat roet in het eten gegooid de voorbije jaren.”

cado2

Ondersteuning van de mantelzorgers.

Ook Tanya Van Gorp, verantwoordelijke van CADO Ravels, keek er naar uit om weer meer mensen te kunnen verwelkomen. “We dragen dagelijks zorg voor ouderen, maar ook voor jongeren met een zorg zodat de mantelzorgers die dikwijls 24 op 7 deze taak opnemen even kunnen worden ontlast en een rustpauze kunnen nemen. Het grootste deel van onze mensen komt uit de eigen gemeente, maar ook uit omliggende gemeentes komen mensen bij ons de dag doorbrengen. “

Wat is de capaciteit van Cado Ravels eigenlijk: “Ons maximum is tien mensen per dag maar de mensen komen gewoonlijk slechts enkele dagen per week als er geen andere opvang is. We zouden graag willen dat we helemaal vol zitten, maar dat is voorlopig niet het geval, momenteel hebben we zo’n 15 à 20 tal mensen waar we gedurende de week voor zorgen. Ook daarop heeft corona een invloed gehad zodat we wat lager zitten dan de cijfers die we oorspronkelijk voor ogen hadden.”

Is het moeilijk om voor deze mensen te zorgen vroeg onze man van Rawepo nog: “ Moeilijk is dat niet, het is voor ons een heel groot plezier om voor deze mensen te mogen zorgen, moeilijk is dat zeker en vast niet” wist Tanja nog te vertellen.

Naast Tanja sprak Rawepo reporter Roger ook nog met Gil Peeters, Zorgmanager bij Welzijnszorg en Thuiszorg Kempen.

“Thuiszorg Kempen zoekt voor de Cado’s de geschikte mensen zoals een verantwoordelijke en medewerkers die de Cado ondersteunen en ook dagelijks runnen. Hiervoor wordt gezocht naar mensen met een speciaal karakter. Ze moeten goed zijn in de opvang van ouderen, maar ook van jongeren. En ze moeten verder ook goed kunnen werken in een kleine groep die en Cado runt. Verder bemoeien we ons liefst zo weinig mogelijk met de organisatie en laten we een Cado individueel zo vrij mogelijk in de invulling van hun zorg en opvang van hun mensen. De lokale besturen bepalen soms een beetje de richting van hun Cado, deze is bijvoorbeeld een standalone Cado die geheel op zichzelf staan en die ook als dusdanig haar werk doet.”

cado3

Rawepo nam nog meer interviews af op deze opendeur. Zo was er ook op de opendeur speciale aandacht voor dementie, een ziekte waar steeds meer ouderen in een jonger stadium mee te maken krijgen, luister hieronder vooral naar de interviews over al deze onderwerpen.

1 microfoon Interviews....

 

1rawepo cameraFotoreportage RAWEPO | © Roger L

cado4

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren