make Belgium great again

Volgende zondag opent ook ons gemeentehuis van Ravels haar deuren om orgaandonoren te registreren.

De oproep kwam met het tv programma van Frances Lefebure “MAKE BELGIUM GREAT AGAIN”. Klik op haar afbeelding om haar aankondiging te bekijken.

Zondag 23 september van 09:30 h tot 11:00 h.

Komende zondag zal het gemeentehuis van Ravels open zijn van half tien tot elf uur om orgaandonoren te registreren.

Registratie duurt 5 luttele minuutjes en je kan er levens mee redden.

✅ Kom langs met je identiteitskaart of paspoort
✅ Onderteken het document en red in de toekomst iemands leven
✅ Als je zondag geen tijd hebt, ben je natuurlijk ook tijdens de openingsuren van het gemeentehuis welkom voor een registratie

Boegbeeld Frances Lefebure legt uit…

'Met Make Belgium Great Again' willen we orgaandonatie extra in de kijker zetten, omdat blijkt dat elke keer het in de pers komt - er extra registraties bijkomen. En die registraties kunnen écht mensenlevens redden. Want op dit moment wachten er nog 1212 mensen op een orgaan, en sterven er elk jaar 100 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan.

Deze zondag, 23 septemper doen meer dan 240 gemeentehuizen hun deuren open zodat mensen zich kunnen registreren als orgaandonor. Ravels staat ook op de lijst en de rest van de lijst met deelnemende gemeentes vind je hier.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid:

 “Ons land scoort internationaal erg goed op het vlak van orgaandonatie, en dat is iets waar we fier op mogen zijn. Als donor kan je tot acht mensen een nieuwe toekomst schenken. Het is dan ook positief dat het aantal orgaandonoren in ons land jaar na jaar toeneemt. Dit is mede een gevolg van onze vooruitstrevende wetgeving en van de verschillende sensibiliseringsacties.”

Je bent in België sowieso donor? Waarom is het zo belangrijk om je voorkeur laten registreren in het stadhuis?

Dankzij de opting-outwetgeving in ons land is iedereen potentieel orgaandonor na overlijden, behalve wie zich daar expliciet tegen heeft verzet bij leven. In de praktijk nemen artsen evenwel nooit zomaar een orgaan weg bij een overledene. Als die laatste zijn of haar wil nergens heeft laten registreren, contacteert de arts de naasten van de overledene, maar zij zijn lang niet altijd op de hoogte van de wens van de overledene.

Wat houdt de procedure in het stadhuis precies in?

Registreren als positieve donor duurt max 5 minuten. Op vertoon van identiteitskaart en handtekenen onder het officiële document is de klus meteen geklaard. De ambtenaar voert alle gegevens in in het rijksregister en vanaf dan ben je officiëel positief geregistreerd als orgaandonor.

Vanaf wanneer zal het registreren nog eenvoudiger worden en moet je niet meer naar het loket gaan om officieel donor te zijn?

Het gaat mogelijk zijn om thuis te registreren in het voorjaar van 2019. - Minister De Block werkt aan de digitalisering van die registratie (bv. van thuis uit of via de huisarts) als orgaandonor (of als niet-donor) na je dood. Dat zou tegen eind mei volgend jaar mogelijk moeten worden.

Op kortere termijn bekijkt de overheid hoe ze in steden en gemeenten die voorop lopen in het digitaliseren van hun diensten aan de burger (bijvoorbeeld Kortrijk) ook deze registratie kunnen vergemakkelijken.

Bron: https://vtm.be/make-belgium-great-again/registreer-je-deze-zondag-als-orgaandonor

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren