thumb grv2012Ravels, 15.41 : Vanmiddag kregen we de vraag van de lijsttrekker van Dorsplijst Ravels, Peter Van Raak, om een rechtzetting van het artikel dat in het dagblad Het Laatste Nieuws verscheen over de standpunten van DLR met betrekking tot de integratie van mega bedrijven in onze gemeente. De lijsttrekker meent te kunnen zeggen dat de woordvoerder Patrick Vloemans woorden in de mond zijn gelegd en wil dit rechtzetten.  Omdat  Rawepo niet wenst te censureren publiceren we dan ook het volledige, correcte standpunt  over deze materie van Dorpslijst Ravels. 

1-p v_raakDorpslijst Ravels : "Het Laatste Nieuws desinformeert de Ravelse burger in de editie van woensdag 26 september door ons standpunt over de varkensbedrijven onvolledig en ongenuanceerd weer te geven"

Peter Van Raak reageert, als lijsttrekker van Dorpslijst Ravels en communicatieverantwoordelijke op hoger vermeld artikel, en stelt dat alle leden van de Dorpslijst zich op zijn plat Vlaams ge-jost voelen. Rawepo pikt vandaag in op de telefonische reactie van onze voorzitter, Patrick Vloemans, die afgelopen maandag zijn mening werd gevraagd door een journalist van "Het Laatste Nieuws" omtrent schaalvergroting in de landbouw (als voorbeeld werd de lopende aanvraag in Ravels-Eel aangehaald).

De enkele woorden die in het Het Laatste Nieuws verschenen, zijn totaal uit hun context gerukt en maakten deel uit van een bredere reactie die ons partijstandpunt dienaangaande probeerde weer te geven.
1) Dorpslijst Ravels is zich bewust, van het spijtige gegeven, dat schaalvergroting in de landbouw een economische noodzaak is geworden.
2) Dorpslijst Ravels wil onze landbouwers echter voldoende groeiperspectieven bieden binnen onze gemeente. De landbouw in onze gemeente verdient een toekomst.

3) Dorpslijst Ravels wil echter ook uitermate rekening houden met de bezorgdheid van de omwonenden, en stelt dat (ver)grote landbouwbedrijven uiteraard niet allemaal in dezelfde deelgemeente (bvb Ravels-Eel) kunnen gevestigd worden. DUS ...  een aanvaardbare spreiding van dergelijke inplantingen over de ganse gemeente is een must, en het enige wat tot de bevoegdheid van de gemeente zelf behoort
4) Dorpslijst Ravels wil geen desinformatie verspreiden of nog erger informatie achter houden, het is nu eenmaal wettelijk onmogelijk om Nederlandse bedrijven te weigeren op basis van hun herkomst. Andere partijen zeggen voor familiale landbouw te zijn en tegen mega-bedrijven, doch CD&V en NVA vergeten bewust de definitie van een familiaal landbouwbedrijf mee te geven. Nog niet zo lang geleden was een bedrijf met 1000 varkens ook een mega bedrijf, en vandaag staan er vele voorbeelden van in onze gemeente.
5) Dorpslijst Ravels ziet samen met u graag de (familiale) landbouwbedrijven verder evolueren. Lang geleden kon de boer nu eenmaal leven van 20 varkens, 5 koeien en 200 kippen, maar die tijd is definitief voorbij.
De kern van het betoog van onze voorzitter was duidelijk, maar niet correct weer gegeven. Wij juichen nieuwe investeringen in de landbouw toe, maar de inplanting van deze nieuwe investeringen moet maatschappelijk verantwoord zijn. We willen immers allemaal maximaal van ons landelijk dorp kunnen genieten. En alles ten top, na een telefoontje met de milieudienst van de gemeente van vandaag, kwamen wij te weten dat de betwiste vergunning voor het varkensbedrijf in Ravels-Eel door Vlaams CD&V minister voor Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege werd toegekend. Hier mee is politiek de principe beslissing genomen. Wie was in Ravels ook alweer tegen de grote varkensbedrijven ?

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren