visieteksten

Eerste maandagavond van de maand, vaste prik voor Rawepo is dan de gemeenteraadszitting van Ravels.

Niet dat je daarvoor iets speciaals moet zijn, iedereen met een beetje gezonde interesse in wat er reilt en zeilt in de gemeente kan daar op de publieke tribunes plaatsnemen om te komen meeluisteren….. want mee debatteren is nog net wat teveel gevraagd.

 

Beperkte agenda

Als eerste stond de visietekst over het RUP op tafel van “Weelde Depot”..

De verschillende partijen rond de tafel hebben allen de gelegenheid gekregen om een visie te formuleren over het RUP dat er aan zit te komen van de militaire  hallen.

Aan de hand van de visietekst die de verschillende partijen hebben aangeleverd heeft de plangroep van het IOK de opdracht om zoveel mogelijk consensus te vinden in alle aangedragen elementen.

Niet alle in de visies geformuleerde elementen zijn van die aard dat ze verankerd moeten worden in het RUP. De uitdaging zal erin bestaan om de elementen van consensus maximaal in het RUP te borgen, waarbij in de mate van het mogelijke vrijheid van invulling blijft bestaan om evoluties of verschillen in beleidsvisie op te vangen.

Uiteraard dient deze ‘doorsnede’ getoetst aan de goede ruimtelijke ordening + milieuscreening en kunnen van daaruit extra randvoorwaarden van ruimtelijke of milieutechnische aard voortvloeien die aanleiding geven tot bijsturing of verfijning van het resultaat.

 

Zone verdeling van Weelde Depot

Het eerste punt waar men moet trachten een grootste gemene deler te vinden is de zonering van de site. Zeventien hallen is een enorm potentieel dat moet worden opgedeeld in verschillende zones.

De voorstellen die nu op tafel liggen behelzen twee of drie zones, Noord – Centraal – Zuid.

Dorpslijst ziet het meeste heil in twee zones, Zone Noord (10 hallen) voor een zone waar de private ondernemingen in worden opgedeeld en Zone Zuid (7 hallen ) voor een publiek gedeelte waar allerlei activiteiten kunnen worden ontplooid. Voor CD&V is het echter van belang dat er ook een Centrale Zone wordt geschapen voor sportactiviteiten, niet enkel lokaal maar ook bovenlokaal voor de grotere regio.  NVA heeft geen specifieke zonering voorzien voor de verschillende activiteiten.  

 

Nuanceverschillen bij de verschillende partijen.

Hoewel er op vele vlakken een redelijk grote consensus valt te noteren tussen de partijen rond de tafel zijn er ook delen waar de raakvlakken iets verder uit elkaar liggen.

Laat ons echter beginnen met de zaken waar de meesten het over eens zijn inzake de bestemmingen.

 

Ruimte voor bedrijfsactiviteiten in de privé sfeer.

Hier is vooral consensus over het feit dat er vooral ruimte moet worden gecreëerd voor  lokale bedrijven, specifieke aandacht voor startende ondernemers en opslag van goederen (met de nadruk op beperkte rotatie)

Voor deze activiteiten komt vooral de noordelijke zone in aanmerking, dit zijn de hallen die het verst van de weg verwijderd zijn.

Verschillen en nuances in deze bedrijfsactiviteiten kwamen vooral van NVA, die graag ook een beveiligde opslag zou zien voor gevaarlijke producten zoals bijv. vuurwerk. Voor CD&V is de opslag van gevaarlijke producten uitgesloten.  

Verder wil ook NVA wel de nodige ruimte voor laag dynamische opslag maar niet exclusief. Er moet ook mogelijkheden worden geschapen waarbij bestaande ondernemingen uit de regio kunnen worden geherlokaliseerd.  Daarbij moet gedacht worden aan het aanpassen aan de bestaande halconstructies zoals verhoging, isolering, enz…

Voor CD&V , maar niet expliciet voor deze partij, is het wel evident dat bestaande contracten met overheidsinstanties gerespecteerd en logischerwijs verlengd worden, eventueel met aangepaste modaliteiten. 

 

Centrale Zone

Een zone die door CD&V als enige  als Centrale Zone, door de andere actoren als Zuidelijke Zone wordt bestempeld zou kunnen worden voorbehouden voor verschillende activiteiten zoals stockage mogelijkheden voor burgers/verenigingen, evenementen, sport & recreatie.

In grote trekken liggen de verschillende opsommingen in dezelfde lijn, bij NVA is er meer aandacht voor specifieke invulling van de sportactiviteiten. NVA lijkt wel meer de voorkeur te geven aan winter indooractiviteiten en/of geluidsintensieve sporten.

 

Energie  

Hier zijn alle partijen het eens over het feit dat er met zonnepanelen en geothermie mogelijkheden in hernieuwbare energie zijn waar de gemeente en haar inwoners rechtstreeks baat bij zouden kunnen vinden.  Dit is van belang bij de opstelling van het RUP omdat er rekening mee moet worden gehouden bij het bepalen van de bestemmingen en het formuleren van de voorschriften. 

 

Hallen zelf

Over de gebouwen zelf heeft vooral CD&V al wat huiswerk gedaan. Zij willen snel werk maken van een polyvalent administratief gebouw aan de ingang van Weelde Depot. Hierbij wordt ook nagedacht aan sanitair, vergaderruimten eventueel zelfs overnachtingsmogelijkheden of een conciërgewoning. Ook zijn er ideeën om een overkapping tussen bepaalde hallen mogelijk te maken.

 

Eigendom/concessie/opstal – exploitatie

Op het vlak van de exploitatie van de hallen door verkoop, verhuring, concessies of opstal liggen vandaag de meningen nog het verst uit elkaar. Hoewel dit voor de opstelling van het RUP momenteel  niet direct een probleem hoeft te zijn kan het toch aanleiding geven tot meningsverschillen binnen de GR.

Dorpslijst en NVA bijvoorbeeld leggen het zwaartepunt van de exploitatie bij de integratie van een deel van de hallen in de private sector, CD&V wil daarentegen voorlopig in principe nog niet denken aan de verkoop van hallen en wil dat later eventueel opnieuw bekijken in een later stadium. 

Verder wil Dorpslijst de kosten voor het onderhoud van de gemeente niet afwentelen op de gemeente zelf. Ze wilde kosten pro rata verdelen over de gebruikers van de hallen.

NVA heeft de exploitatie van hallen voor private ondernemingen niet verder gespecificeerd, ze denken wel aan het commercialiseren van ruimte voor events in de ruime regio. Ook staan NVA open voor het verhuren van hallen voor sport en recreatieve doeleinden. 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren