DIT IS EEN OPINIESTUK VAN DE PARTIJ GROEN

 
klimaatplan getekend‘#Ravels heeft energie- en klimaatactieplan. Wij nemen ambitieuze maatregelen voor het milieu! #burgemeesterconvenant #verheugd’ tweette  Nic Andriessen, voorzitter CD&V Ravels,  na de gemeenteraad van 2 februari 2015. 
 
climate cartoonEn dat klopt, de Ravelse gemeenteraad keurde unaniem het nieuwe actieplan goed. Dit plan werd opgemaakt in samenwerking met IOK nadat onze gemeente zich ertoe engageerde om de CO2 uitstoot tegen 2020 te verminderen met 20% via het ondertekenen van het burgemeesterconvenant. De gemeente wil het energieverbruik in gemeentelijke gebouwen verminderen door onder andere de verwarming in het gemeentehuis aan te passen, door  slecht sluitende ramen en deuren te vervangen. Men wil investeren in zonnepanelen en een zonneboiler op de eigen gebouwen. Daarnaast verkiest de gemeente duurzame woningen en wil ze dat stimuleren via informatie aan de loketten en sensibilisering. Men zal werk maken van  veilige fietspaden en klimaatvriendelijke verplaatsingen aanmoedigen. Men wil een energiecharter opmaken en vragen aan de bedrijven om dit te ondertekenen. De gemeente verbindt er zich ook toe om te bekijken hoe het brandstofverbruik van machines en tractoren  kan verminderen en bekijkt de uitvoering van energiescans in landbouwbedrijven.
Kortom een aantal sensibilisatie- en concrete acties die samengevat werden in een ambitieus gemeentelijk plan.
 

Nu zullen die van Groen wel blij zijn! We horen het u al denken. 

 

Wij zijn blij, maar ook teleurgesteld. 

birth-control-will-help-stop-global-warmingWij zijn teleurgesteld als we Hans Heylen bij de voorstelling van het plan op de gemeenteraad horen zeggen ‘elke 5  of 10 % die we in de buurt van die 20 % komen, is mooi.’ Neen, wij moeten de vooropgestelde 20% zonder pardon halen. Dat is onze ethische plicht. Dat zijn wij onze kinderen verschuldigd. Dat zijn we onze planeet verschuldigd. We zouden zelfs nog  ambitieuzer moeten zijn. Onze gemeente heeft het burgemeesterconvenant niet ondertekend om deze bij benadering te behalen. 
 
Wij zijn blij, maar ook teleurgesteld als we horen dat er tijdens de voorstelling van het plan op 16 december geen aanvullingen waren vanuit de oppositie, dat er bij de voorstelling van het actieplan op de voorbije gemeenteraad slechts één enkele vraag gesteld werd. Er waren géén voorstellen ter verbetering vanuit de oppositie en die oppositie had blijkbaar geen zin om mee na te denken over eventuele aanvullingen. 
 
Wij zijn blij, maar ook teleurgesteld als we merken dat andere gemeentes in hun actieplannen veel verder gaan, ook al werkten zij,  zoals Ravels,  samen met IOK en gebruikten ook zij het voorbeeldplan. Er is in de andere gemeenteplannen ruimte voor ‘klimaatgroen’ door het aanplanten van streekeigen plantmateriaal, bermbeheer en doeltreffend maaien, en er is aandacht voor groenvoorzieningen bij verkavelingsplannen. Als we merken dat er in andere gemeenten meer aandacht is voor het STOP-principe en dat er een waslijst aan maatregelen opgesomd wordt om mensen te overtuigen meer alternatief vervoer te gebruiken.
 

Wij zijn maar een beetje blij, want het kan anders. 

En hoewel we niet verkozen zijn in de gemeenteraad, blijft Groen Ravels de vinger aan de pols houden over de lopende zaken in Ravels. We willen mee nadenken en opbouwende feedback geven voor een beter en mooier Ravels.
 

#hetkananders

 
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren