De maximumsnelheid op Vlaamse wegen buiten bebouwde kom gaat per 1 januari 2017 officieel omlaag van negentig naar zeventig kilometer per uur.
Tijd om hier al even over na te denken wat dit zal betekenen voor ieder van ons die wel eens op de baan is.
Reden van de verlaging.
De belangrijkste reden voor het besluit is dat het met de verkeersveiligheid in Vlaanderen nog altijd niet goed zit. Op gewestwegen vallen jaarlijks zo'n vierhonderd doden bij verkeersongelukken en dat aantal wil maar niet dalen.
Het opmerkelijke is dat op veel gewestwegen in Vlaanderen al een snelheidslimiet geldt van zeventig kilometer per uur. Negentig is echter nog de officiële norm. Vanaf 1 januari 2017 zal dat verleden tijd zijn. Als overal zeventig kilometer per uur geldt, is dat veel duidelijker voor iedereen.
Lokaal kan de verkeerscommissie nog wel andere aanbevelingen doen om een snelheid aan te passen naar boven of naar onder, al naar gelang de verkeersomstandigheden dit eisen of toelaten.
Borden
De maatregel gaat pas in 2017 in, omdat de Vlaamse regering wegbeheerders de tijd willen geven om de borden te vervangen. In totaal zullen 16.000 borden verdwijnen, is berekend, wat een besparing oplevert van 3,2 miljoen euro op jaarbasis.
GPS
Snelste routes veranderen hier en daar.
Nadat de lijst der aanpassingen bekend is kunnen ook de makers van gps-kaarten aan de slag. Ze moeten de icoontjes die de maximumsnelheid aanduiden zeker aanpassen. Ok de berekening van reistijden zullen moeten worden nageteld. Mogelijk veranderen ook lijsten met 'snelste' of 'kortste' routes. Een kant-en-klare update verwachten constructeurs pas tegen het einde van het jaar.
De aanpassingen aan de kaarten gebeurt in de meeste gevallen niet automatisch, net zoals bij een waarschuwing voor file niet zomaar automatisch werkt. Automobilisten met een ingebouwde gps in hun wagen, moeten waarschijnlijk naar de garage voor een fikse update. Wie een flashdisk of dataverbinding heeft, kan de update thuis doen via de website van het betreffende merk. Die is dan meestal gratis.
Als u uw update niet doorvoert aan uw GPS toestel moet u vanaf 1 januari extra opletten en niet op uw GPS waarschuwingen afgaan, die zijn dan immers niet meer correct in vele gevallen.
80 euro boete
Chauffeurs die een draagbare gps bezitten, moeten die straks aan hun computer koppelen, als ze deze mogelijkheid hebben. In januari bieden deze producenten waarschijnlijk de nieuwe updates gratis aan op hun websites."
Wie veel op zijn gps vertrouwt, kijkt overigens nu al best goed uit z'n doppen. Op sommige gewestwegen is de snelheidslimiet al verlaagd naar 70. De meeste gps systemen waarschuwen daar nog niet voor en de gewenning is groot. Heel wat chauffeurs rijden er nog steeds nietsvermoedend 90 kilometer per uur. Dat kan wel lelijk tegenvallen: wie 20 kilometer per uur te snel rijdt op een gewestweg, riskeert al gauw een boete van 80 euro.
In de komende jaren komen er overigens meer trajectcontroles op gewestwegen.
{halloween}