Gele fiets

gelefiets1

Jammer genoeg worden ook deze Moederdag weer mama’s geconfronteerd met het gemis van hun kind.

In juli verloren 2 mensen hun leven op een fietspad in onze regio. Helaas zijn dit al langer gekende zogenaamde zwarte kruispunten, toch faalt men erin om deze punten veiliger te maken.

Elk ongeluk raakt het moederhart of het nu uiteindelijk alsnog een goede afloop kent of niet. Vandaar dat we vandaag op Moederdag een actie willen doen om de aandacht nogmaals te vragen voor veiligere fietspaden en dus ook kruispunten. Langs alle kanten wordt er aangemoedigd om voor de kortere afstanden de fiets te gebruiken, het wegennetwerk lijkt hier echter (nog) niet op voorzien. Te vaak dient de zwakke weggebruiker als snelheidsremmer voor de gemotoriseerde weg gebruiker.

Onze gele fiets wordt al langer gebruikt om de aandacht te vragen van alle weggebruikers, vandaag willen we daarin een stapje verder gaan. De twee punten waar we vorige maand iemand het leven verloor en waar wij al langer aan de alarmbel voor trekken krijgen nu op het wegdek een gele fiets gespoten door ons. Voor Turnhout gaat het dan over de afritten 24 op Steenweg op Diest, voor Ravels is het op het kruispunt Kerkstraat – Grote Baan. Want toegegeven, op sommige locaties is er al zo een toevloed aan borden en signalisatie dat men door al die borden de weggebruikers kennelijk niet meer ziet. Anderzijds willen we met deze symbolische actie ook zorgen dat de focus op de weg blijft en nergens anders naar afdwaalt, vandaar dus de markeringen op de weg.

Proef Spuit gele fiets

3, 2, 1 … START ! Wij als Fietsersbond regio Turnhout zien ons dus genoodzaakt om vandaag hardop de vraag te stellen: “Hoeveel (dodelijke) ongelukken moeten er nog gebeuren alvorens AWV eindelijk in actie komt?”

Onze hoop is in elk geval dat AWV op korte termijn actie gaat ondernemen zodat er niet nog meer moederharten gebroken moeten worden omdat zoon of dochter een verkeersongeluk heeft gehad. Al zou het gaan om tijdelijke(volledig uitgevoerde) aanpassingen in afwachting van de grotere werken.

Zorg dat je gezien wordt en voorkom dat je gezien bent! Maar ook u en ik kunnen ons steentje bijdragen, want vele beetjes maken 1 geheel. Bij deze een warme oproep aan ELKE weggebruiker om oog te hebben voor elkaar. Zorg dat je gezien wordt, check dat je gezien bent, toon dat je elkaar ziet. We hebben met zijn alle nog 14 dagen de tijd om te oefenen, want het is bijna 1 september. Dat is de dag dat de scholen weer starten er weer veel meer fietsers vol goede moed de baan op gaan. Maar ook de moment dat vele moeders toch elke keer weer even hun hart vast houden en blij zijn als hun kind ‘s avonds weer veilig en wel thuis komt. Zorg dat je gezien wordt en voorkom dat je gezien bent!

De fietsersbond gebruikt alle mogelijke pistes om zaken t veranderen die voor de normale man in de straat de logica zelf zijn.

Het ongeval van gisterenavond in Ravels Eel is nogmaals een bewijs dat enkel wijzigingen aan infrastructuur niet zaligmakend zijn.

Onoplettendheid van één van de partijen is in de meeste gevallen de grootste oorzaak en die zal nooit helemaal kunnen worden vermeden.

Hoewel het niet onze taak is om de gemeente uit de wind te zetten moeten we toch ook aanstippen dat de gemeente Ravels sinds februari aan tafel zit met de regiomanager van AWV. Ook tijdens de vakantie maakten deze mensen tijd om overleg te hebben waar nodig. AWV heeft haar mensen aan het werk gezet om aanpassingen te maken aan bestaande knelpunten en ja…. dat gaat traag, dat is altijd zo.

Schepen van mobiliteit  Patrick Van Den Borne van de gemeente Ravels voegt hier het volgende nog aan toe:

“Het zou al een flinke verbetering zijn als iedereen hier gewoon zijn eigen verantwoordelijkheid draagt. Gemeente Ravels, AWV, maar ook de weggebruiker zelf. Ik hoop hier samen een veiliger kruispunt te bekomen in afwachting van de heraanleg.  We zitten in nauw overleg om de volledige N137 van Ravels tot in Ravels-Eel opnieuw te aanleggen met gescheiden riolering en fietspaden. De weg zal nadien overgedragen worden aan de gemeente zodat het niet langer een gewestweg zal zijn maar gemeenteweg. Pas vanaf dan kunnen er echt stappen worden ondernomen.

Aquafin is gestart met de hydraulische studie van de bestaande riolering. In het najaar zijn deze resultaten er en kan gestart worden met het ontwerp. Voor Ravels gaat dit het grootste gecombineerde dossier worden qua investering sinds jaren. Dat zet je niet even raprap op papier en in uitvoering. Dat vraagt grondige planning en voorbereiding. We kunnen alleen maar om geduld vragen tot we zover zijn.”

gelefiets2

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren