Vandaag heeft het openbaar ministerie in Turnhout een effectieve celstraf van 1 jaar en een rijverbod van 3 jaar gevorderd tegen Bas H., de 32-jarige man die in de nacht van 2 op 3 december 2011 de scooter van Dorien Vansprengel aanreed. Bij dat ongeval verloren zowel de 19-jarige Dorien als de 16-jarige Joyce Baelemans die achterop de scooter zat het leven. Vooral het feit dat Bas H. na het ongeval huiswaarts keerde zonder hulpdiensten te bellen schoot bij de families en vrienden van de slachtoffers in het verkeerde keelgat. Vandaag werd nog maar eens duidelijk hoe zeer ze hem die nalatigheid verwijten.
Op twee weken na exact twee jaar geleden gebeurde er een tragisch verkeersongeval op het kruispunt aan Weelde-Statie, nog net op grondgebied Turnhout. Omstreeks vier uur 's nachts reed de 32-jarige Turnhoutenaar er met zijn bestelwagen de twee hartsvriendinnen op hun scooter aan toen deze de weg overstaken. De klap moet hard geweest zijn want beide meisjes moeten vrijwel op slag om het leven gekomen zijn. De bestuurder van de bestelbus reed op een voorrangsweg.
Wat er precies gebeurd is kan alleen Bas H. na vertellen en dat bemoeilijkt nu het hele onderzoek. Zelf blijft Bas H. bij zijn verklaring als zou hij in een flits een scooter gezien hebben en dat hij een knal voelde. Daarop stopte hij even om in zijn achteruitkijkspiegel te kijken. Hij merkte evenwel niets op. Even verder, ter hoogte van een manege, stopte hij nogmaals, iets wat volgens beelden van een politiecamera ook blijkt te kloppen. Bas H. verteld daarover dat hij van daaruit stapvoets is teruggekeerd naar het kruispunt om op zoek te gaan naar een scooter en eventuele slachtoffers. Merkwaardig genoeg zegt hij niets gezien te hebben, hoewel de weg, zo blijkt uit het latere verslag, bezaaid lag met brokstukken en zelfs schoenen, een handtas en een gele helm van de meisjes.
Daarop keerde Bas H. even later terug naar zijn bestelbus waarin hij nog zijn bumper stak die hij op de weg had gevonden. Vervolgens reed hij naar zijn ouderlijk huis aan Klein Engeland in Turnhout, waar hij nog zijn hond uitliet, aan de computer ging en nog wat drankjes nuttigde om even later te gaan slapen. Dit alles zonder de hulpdiensten te verwittigen.
's Ochtends zag zijn vader de toch wel serieus beschadigde bus van zijn zoon staan en ging hij om een verklaring. Een verbrijzelde voorruit, een afgevallen bumper en een open gesprongen airbag krijg je immers niet zomaar. Ook toen beweerde Bas H. dat hij enkel een knal voelde en dat hij op de plaats verder niks vreemds zag. In de loop van de ochtend is Bas H. dan naar de werkplaats van zijn bedrijf (een motorzaak) in Gilze (Nederland) gereden om er wat te gaan werken. Ter plekke werd hij dan tegen de middag opgepakt door de Nederlandse politie. Hij werd als "doodrijder" geïdentificeerd omdat op de plaats van het ongeval zijn nummerbord werd gevonden.
Bas H. werd dan in voorhechtenis genomen, maar werd twee weken later werd hij alweer vrijgelaten. Hij mocht wel Nederland niet uit en moest zich wekelijks melden bij de plaatselijke politie. Hij nam tijdelijk zijn intrek boven zijn bedrijf. Het Belgische gerecht vroeg zijn uitlevering. In de loop van het onderzoek bood H. zichzelf aan bij de Belgische politie die hem verhoorde.
Vandaag kwam de zaak dus voor op de politierechtbank in Turnhout. De vader van Joyce Baelemans lichtte ons daar eind vorige week over in. Hij vond dat de pers en ook de mensen hier weet van moesten hebben. Hij vertelde ons ook dat het een zware dag zou worden voor alle betrokkenen, maar hoopte vooral dat er nu eindelijk schot in de zaak kwam nadat de zaak voor de raadkamer eerder al twee keer werd uitgesteld. Zelf hoopte hij dat Bas H. een rijverbod zou krijgen, verder rekende hij op niet al te veel.
Vanmorgen werden alle partijen nog eens gehoord, het gehele pleidooi duurde ruim twee uur. Tientallen sympathisanten van de families Vansprengel en Baelemans waren aanwezig, de zaal zat helemaal vol. Belangrijkste punt in de hele zaak bleek uiteindelijk de vaststelling te zijn van de verkeersdeskundige van het parket. De juistheid van zijn verslag werd meermaals in twijfel getrokken vooral nadat de advocaten van H. met andere waarden en parameters op de proppen kwamen die uiteindelijk gebruikt worden om de snelheid van de bestelwagen mee te bepalen. Zij hadden namelijk een andere deskundige aangesteld die op de plaats der delict andere vaststellingen deed en waaruit zou blijken dat H. niet te snel reed. Het werd een technische gespreksronde waarbij de politierechter meermaals vroeg naar de manier waarop de vaststellingen exact werden gedaan. Daarop verklaarde meester Van der Vloet, advocaat van de familie Vansprengel, dat hij niet twijfelde aan de kunde van een door het parket aangestelde verkeersdeskundige. Dit hele verhaal zal ongetwijfeld nog even aanslepen, mogelijk zal later nog een derde onafhankelijke verkeersdeskundige worden aangesteld.
Intussen werd Bas H. alweer en meermaals verweten dat hij na het ongeval, waarbij hij toch duidelijk een scooter zag (in een flits), is doorgereden en geen hulpdiensten belde. Zowel de getroffen families als de procureur tilden vooral hier erg zwaar aan.
In zijn verklaring trok de openbare aanklager hard van leer. Hij sprak van een laffe daad, een ernstig crimineel misdrijf en van schuldig verzuim. Het openbaar ministerie acht Bas H. dan ook verantwoordelijk voor het dodelijk ongeval. De procureur vermoedt ook dat de man dronken was en effectief te snel reed. Daarenboven heeft H. volgens hem het hele onderzoek en de bewijsvoering bemoeilijkt door vluchtmisdrijf te plegen. Hij eist daarom 1 jaar celstraf en 3 jaar rijverbod.
De advocaat van de beschuldigde in deze gaan echter voor de vrijspraak en vonden de visie van de procureur zelfs gekleurd. Zij waren hard voor de meisjes, verweten hen roekeloos gedrag en het rijden onder invloed. Verder schermden zij met een bericht dat zij op facebook vonden en waaraan ze zelfs de hypothese van zelfdoding linkten. Hartverscheurend was dat voor de aanwezigen. De advocaat van H. vindt trouwens dat zijn cliënt als zeer hard werd aangepakt door hem in voorhechtenis te nemen en door het feit dat hij overal met de vinger gewezen wordt. Ook op sociale netwerken zou hij al meermaals bedreigt zijn geweest.
De rechter zal nu op 16 december een oordeel vellen.