school corona

In Nederland is het nieuwe schooljaar op vele plaatsen reeds gestart. 

Omdat in Nederland andere regels gelden met betrekking tot het coronavirus, wordt er wel een aanpassing gevraagd van sommige gezinnen in onze gemeente.

Omwille van het feit dat Ravels een grensgemeente is waarbij een groot aantal jongeren naar school gaat in Nederland zouden we een oproep willen doen om waakzaam te blijven.

De strengere provinciale coronamaatregelen zijn vanaf 27 augustus niet meer van kracht. We vragen wel om voorzichtig te blijven en je te houden aan de federale maatregelen want controle over het virus krijgen we alleen als iedereen zich aan de basisregels houdt.

CORONAVIRUS: Update 29 AUG 

Vanaf 1 september openen de scholen hun deuren weer. In Nederland is men reeds gestart. Omdat Nederland andere regels heeft en we een grensgemeente zijn waarbij een groot aantal jongeren naar school gaan in Nederland zouden we een oproep willen doen om waakzaam te blijven.

De strengere provinciale coronamaatregelen zijn vanaf 27 augustus niet meer van kracht. We vragen wel om voorzichtig te blijven en je te houden aan de volgende federale maatregelen want controle over het virus krijgen we alleen als iedereen zich aan de volgende basisregels houdt:

  • Draag het mondneusmasker:
    o Op het openbaar vervoer, in de stations en aan de haltes
    o In winkels en winkelcentra
    o In drukke straten
    o In bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen
    o In gebedshuizen, musea en bibliotheken
    o In cafés en restaurants, behalve terwijl je neerzit aan tafel
    o In het basisonderwijs dienen de leerlingen geen mondmasker te dragen. Het personeel draagt een mondneusmasker als de afstand niet kan gegarandeerd worden.
    o In het secundair onderwijs moeten de leerlingen verplicht een mondneusmasker dragen, ook als ze afstand kunnen houden. Leraren moeten ook een mondneusmasker dragen tijdens het lesgeven vooraan in de klas.
    o Tijdens activiteiten, contacten of pauzes in openlucht, sportactiviteiten dient men dit tijdelijk niet te dragen.
    o Let wel: Ouders dragen een mondneusmasker bij het brengen en halen van hun kinderen en wanneer ze de school betreden.
  • Naleven van een goede handhygiëne: regelmatig wassen en/of ontsmetten van de handen
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen. Vermijd om handen of kussen te geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de ellenboog.
  • Houd 1,5 m afstand
  • Vermijd drukke plaatsen

Wat als je klachten hebt?

Heb je klachten zoals koorts, kortademigheid, hoesten, keelpijn,…? Blijf thuis! Ook als je lichte tot matige symptomen vertoont. Contacteer telefonisch je huisarts! Kom vooral niet naar de raadpleging. Als de huisarts vermoedt dat je Covid-19 hebt, zal hij of zij jou testen of je doorverwijzen naar het triagecentrum bij jou in de buurt. Die test wordt de dag zelf nog opgestuurd naar het labo.

In afwachting van het resultaat, blijf je in quarantaine. Quarantaine houdt in dat je thuisblijft en geen contact hebt met anderen. Dit geldt dus ook voor de andere gezinsleden. Indien er noodgedwongen contact is/was in huis, moeten ook de huisgenoten mee in quarantaine. Zij kunnen immers het virus overnemen en het zo mee naar school of werk nemen en besmettingen veroorzaken alvorens ze zelf ziek zijn. Indien er al contacten zijn geweest de dagen voor de positieve test, beschouwen we dit als “hoog risico contacten” en wordt iedereen getest en blijft het hele gezin in quarantaine.

De zieke mag de quarantaine verlaten na minstens 7 dagen en minstens 3 ziektevrije dagen. Risicocontacten blijven 14 dagen in quarantaine. Dit is de incubatieperiode: de periode dat het virus nodig heeft om iemand ziek te maken en dus besmettelijk te zijn. Als iedereen hier en daar een offer brengt, kan een nieuwe lockdown voorkomen worden.

Meer informatie?

  • Meer informatie over de federale maatregelen vind je op www.info-coronavirus.be. Het algemeen informatienummer is 0800 14 689. Bel je vanuit het buitenland? Bel +32 78 15 17 71 (tijdens werkdagen bereikbaar tussen 9.00 uur en 17.00 uur).
  • Op www.sciensano.be vind je meer informatie over het aantal besmettingen in onze regio.
  • Op https://www.zorg-en-gezondheid.be/contactonderzoek vind je meer informatie over het contactonderzoek na een positieve test.

Tot slot… 

Uiteraard willen we jullie ook bedanken want momenteel zijn er geen geregistreerde Covid-19 besmettingen in onze gemeente. Een dikke dankjewel voor al diegenen die zich dagelijks mee inzetten in de strijd tegen het coronavirus! 

Dr. Kris Bayens                                                                                 Walter Luyten
Arts                                                                                                    Burgemeester

 

 

  

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren