De kleuters uit de 1e kleuterklas B van juf Leen uit Poppel namen deel aan de kleurwedstrijd om een fietshelm van Jules te winnen.
De kinderen waren dan ook apetrots toen ze hoorden dat ze gewonnen hadden en showden hun “Jules helm” met gepaste fierheid.
{halloween}
WEETJES OVER DE JULES HELM
1) HOE WEET IK OF DE JULES HELM DE JUISTE MAAT IS VOOR MIJN KIND?
Om de hoofdomtrek te meten, plaats je de lintmeter boven de oren en breng je het over het midden van het voorhoofd tot 2 cm boven de wenkbrauwen aan. Herhaal dit 2 tot 3 keer en neem de grootste lengte.
Voor een goede pasvorm, zorg ervoor dat de helm goed op het hoofd zit en niet beweegt als je van links naar rechts beweegt. Beweegt de helm toch, dan is hij te groot. Als iemand met zijn handpalm tegen de voorkant van jouw helm duwt mag de helm niet naar de achterkant van jouw hoofd geduwd worden.
Belangrijk: een peuter of kind niet laten rijden zonder dat de riem van de fietshelm goed zit.
De voorkant van de helm moeten boven de wenkbrauwen zitten. De achterkant van de helm mag niet tegen de nek komen. Als dat toch zo is, wil dat zeggen dat de helm naar achteren kan glijden. De kinband moet stevig zitten, maar niet zo strak dat hij ongemakkelijk zit of verstikking kan veroorzaken. Maak de kinband goed vast (er moeten nog net twee vingers tussen kunnen). De zijriemen moeten een mooie driehoek vormen rond de oren.
2) "WEG MET STEUNWIELTJES OM KIND TE LEREN FIETSEN"
Weg met de steunwieltjes, leer je kind fietsen met een loopfiets. Dat raadt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde ouders en scholen aan, met de lancering van een speciaal ‘loopfietsbrevet’.
Stiekem de steunwieltjes van het fietsje van je kind halen, het nietsvermoedend op weg duwen en hópen dat het niet snel tegen de grond zal gaan: verleden tijd als het van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) afhangt. De stichting pleit ervoor om zijwieltjes massaal op te bergen nu onderzoek aantoont dat kinderen beter leren fietsen met een loopfietsje.
"Helaas weten nog maar heel weinig ouders dat en worden nog massaal zijwieltjes aangekocht. Wij raden het af", zegt Els Hendrickx van de VSV. Want de essentie van fietsen is nu eenmaal evenwicht leren houden. "Met een loopfiets leer je dat veel sneller. En het is ook een pak moeilijker dan het aanleren van de motorische vaardigheid van het trappen. Bovendien helpen loopfietsen ook beter bij de ontwikkeling van de stop- en stuurvaardigheden. Kinderen die goed kunnen 'loopfietsen', maken nadien vlotter de overgang naar een fiets met trappers."
De helmen werden geschonken door de firma Odissey uit Sint-Niklaas.
Bron: www.julesopzijnfiets.be