Elk jaar weer zoeken ze bij Den Boomgaard, het kleinschalige woonhuis voor volwassen personen met een mentale handicap, naar activiteiten om hun bewoners een aangename ervaring te bezorgen.
Op 12 augustus stond er een demonstratie paardrijden op het programma in het Giels Bos te Gierle.
Elke veertien dagen paardrijden.
Kim Van Steen: "Een aantal bewoners van de boomgaard gaan om de 14 dagen steeds paardrijden in het Giels Bos. Na dit jaren in de As (de boomgaard maakt deel uit van VZW De As) te hebben gedaan zijn onze paarden verhuisd naar het giels bos en gaan we daar rijden.""Om eens aan de ouders en familieleden te laten zien wat we er zoal doen op woensdagnamiddag hielden we op woensdag 12 augustus een paarden demo. Er wordt door onze bewoners aan gymkana (oefeningen te paard) en dressuur gedaan. Andere bewoners nemen de verzorging van de paarden voor hun rekening."
Verzorgde begeleiding voor iedereen.
Een aantal paardenliefhebbers hadden deze namiddag georganiseerd voor de mensen van Den Boomgaard, te weten Bianca, Jan en Johan. Zij zorgden voor de begeleiding van de deelnemers met de paarden.
Dat enkelen de kneepjes al onder de knie hadden kan u zien op de foto’s die door André Vermeeren werden genomen. De deelnemers moesten niet enkel hun paardrijdkunsten showen, er werd van hen ook verwacht dat ze hielpen met de verzorging van de paarden voor ze aan hun rondje gymkana en dressuur.
[KLIK HIER VOOR Fotoreportage demonstratie paardrijden Giels Bos]
Gymkana en dressuur.
Gymkana is een sport waarbij de vaardigheid wordt getest om met paarden om te gaan. Het doel van gymkana is je paard gehoorzaam, snel en wendbaar maken. Dit wordt in de training veel geoefend. Zo moet een goed gymkana paard van stap naar galop kunnen en andersom. Wanneer het gevraagd wordt moet het snel zijn maar, wanneer de ruiter vraagt om iets langzamer te gaan moet het paard direct reageren. De lenig- en snelheid worden niet alleen van het paard verwacht. De ruiter moet ook snel reageren, ondernemen en lenig zijn. Zo moet de ruiter bijvoorbeeld vloeiend kunnen op- en afstappen. Om deze reden zijn kleine snelle pony's vaak populair in deze sport. Je kunt snel opstappen en krappere bochten maken. Een grotere pony of een paard moet meer moeite doen voor een krappe bocht dan een kleine pony. Ook kan het een fractie van een seconde schelen bij het opstappen.
Dat ze het er allemaal goed van af hebben gebracht kan je zelf zien in de filmreportage hieronder van de hand van onze kamerman André Vermeeren.