stop pesten fr

Digitaal Pesten... Wat is Digitaal Pesten?
Tegenwoordig zijn er allemaal soorten media zoals Smarttelefoons (mobiele telefoons met camera's en internet), laptops diverse sociale media. Het is makkelijk What's-app berichten sturen en mailen maar ook contact met elkaar zoeken via Games, Instagram, SnapChat, Facebook, YouTube en zo zijn er nog velen meer.
Digitaal-of cyberpesten is het pesten via de digitale (virtuele wereld) media. Het betreft het opzettelijk zwart maken of afkraken van iemand door middel van vervelende/negatieve comments of juist het groepsgewijs negeren van juist 1 persoon. YouTube, Facebook, Instagram, SnapChat, What's app en alle sociale media maken het heel gemakkelijk voor ons om allerlei foto's te laden en gelijk met de wereld te delen.
 
 
Voorbeelden van Digitaal Pesten: dreig mails, vervelende What's app berichten, foto's of videos die ineens online staan waar jij niet zo best of zelfs slecht op staat. Bedreigingen, schelden naar iemand via chatruimten. Anti pagina's gemaakt over jou waar iedereen commentaren op mag geven behalve jijzelf.
Bovenstaande video komt van de website www.mijnkindonline.nl
bullyingEr zijn ongekend veel mogelijkheden van Digitaal Pesten. Zo zijn er ook veel kinderen die online spellen doen en tijdens het samen spelen met een vriend of vriendin geven ze even hun wachtwoord. De volgende dag blijkt dat alles waar ze hard voor gewerkt en gespaard hebben kwijt is,  het account blijkt te zijn gehackt door dit vriendje. Dit gebeurt ook met online vrienden die worden gemaakt, die zeggen dan bijv: wil jij mijn kampioenspunten hebben want ik speel dit spel niet vaak meer? Vol enthousiasme reageert de ander, ja graag! Dan zegt deze persoon (de zogenaamde vriend) oooh wacht het omzetten van het account lukt niet zoals ik dacht. Ik moet eerst jouw login en wachtwoord intypen voordat het werkt. En ze raden je aan om gelijk offline te gaan om ervan verzekerd te zijn dat als je inlogt je alle kampioensspullen in je account hebt staan. Dit is een leugen! Je account wordt volledig van je afgepakt, de ander heeft jouw wachtwoord veranderd en jij kunt nooit meer op je eigen account inloggen want je weet het wachtwoord niet (die heeft die ander veranderd tezamen met het contactadres).
Het is niet alleen spullen afpakken in games wat er kan gebeuren door het uit handen geven van wachtwoorden. Zodra iemand jouw profiel heeft overgenomen, kan hij/zij alles daarmee doen. Ook jouw vrienden online benaderen en pesten, zij denken dan dat jij dit bent. Zij weten dan niet dat jouw account gehackt is.
Waarom is het erg als er foto's of video's online komen? Dat doet iedereen toch ook veel zelf?
Het verschil met het plaatsen van eigen video's en foto's is dat jij hebt gekozen wat jij leuk of niet leuk vindt om te plaatsen. Met Digitaal Pesten worden juist alleen  foto's en videos geplaatst waar je juist flink voor schut staat. Het online zetten van foto's gaat tegenwoordig heel makkelijk, iedere mobiele telefoon heeft een camera in zich tegenwoordig. Daarnaast beschikt bijna iedere jongeren ook over een abonnement met internetverbinding. Binnen een paar seconden is de foto gemaakt en al gepubliceerd op diverse sociale media. Het zijn dan juist foto's van dat jij je aan het omkleden bent in de sportzaal of andere genante momenten, posities en bewegingen die dan online komen waar je alles behalve flatteus op staat.
 

Wat is een chatruimte?

 

Een chatruimte is een kamer op internet waar je met andere mensen/kinderen kunt praten (lees typen). Je kunt dan heel snel teksten met elkaar uitwisselen. Voor de kinderen van nu is dit praten net zo echt als voor volwassenen de face to face gesprekken zijn. Kinderen ervaren chatten als zeer sociaal met elkaar communiceren. Kinderen hebben ook de behoefte om vrienden te hebben en het liefst veel. Zij vragen dus vaak onbekenden (met name in spellen) om hun vriend te worden. Met deze persoon hebben ze dan vaak gedurende een langere tijd contact, hier ontstaat soms een intense vriendschap of zelfs verliefdheid uit.Dit kunnen hele leuke gesprekken zijn maar ook hele vervelende. En als je online vriend of vriendin depressief is en dit meldt in de chat dan heb je er vaak zelf ook last van. Het gekke is je voelt je echt verbonden met die persoon. Vaak vinden er hele leuke gesprekken plaats maar er zijn ook helaas heel veel momenten dat er vervelende en nare teksten worden getypt zonder dat wij als ouder, leerkracht of zelfs als broer of zus dit kunnen zien. Bijvoorbeeld: "Zit je lekker veilig bij je moeder thuis? Ik pak je morgen wel." Diegene die gepest worden zetten over het algemeen het geluid uit van de chatboxen en hun mobiele telefoons. Je kunt dus niet zien of ze huiswerk aan het doen zijn of dat ze gepest worden. Het kan ook zijn dat jouw kind juist een pestkop is en hele vervelende berichten stuurt naar kinderen uit haar klas terwijl jij bij haar in de kamer zit.
 
Video van de pesten online campagna van Sire.
Het moeilijke van dit soort situaties is dat het niet te zien is. Je ziet alleen iemand druk achter de computer typen maar zit niet wat voor een berichten er ontvangen en/of verstuurd worden. Pesten online voelt heel erg veilig omdat niemand dit kan zien. Het kan dus best zijn dat je eigen zoon/dochter een online pestkop is zonder dat je hier erger in hebt.
Bij vervelende chats kan je de chatbox afsluiten maar dit is niet altijd mogelijk. Tegenwoordig moeten kinderen online kijken naar hun schoolrooster, telefoonnummers uitwisselen met klasgenoten. Pesten gebeurt ook meestal door personen dicht uit de echte omgeving. Als de chat dan wordt beëindigd dan krijgen ze wel op een andere manier bedreigingen en nare teksten, bijvoorbeeld in een SMS of e-mail.
Wat ook belangrijk is dat kinderen weten met wie ze chatting. Er zitten ook veel verkeerde personen online die zich voor een ander vaak als kind/tiener zelf uitgeven, ook wel veel grooming genoemd (digitaal kinderlokken). 
Wat ook steeds vaker online speelt is dat er Bangalijsten worden gemaakt. Dit zijn lijsten op Twitter waarop namen van meisjes worden gezet die als slet van de school worden uitgemaakt.
Dit maakt het hierdoor voor velen aantrekkelijk om op deze manier te pesten. Niemand kan zien dat ze het doen maar ze hoeven ook het slachtoffer niet in de ogen te kijken. Het is eigenlijk een laffe manier van pesten.
 
Tekst door Patricia Bolwerk
Stichting Stop Pesten Nu 
 
stop pesten
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren