Lente! Dat betekent niet alleen de terugkeer van de zon, maar ook de thuiskomst van honderden zwaluwen van uit hun Afrikaanse winterverblijven.
Plattelandsbewoners en zwaluwen vormen al decennia lang een hechte relatie. Boerenzwaluwen in de stallen van landbouwers en huiszwaluwen buiten onder de dakgoten en dakgoten van huizen.
De Vogelwerkgroep van Natuurpunt Turnhoutse Kempen wou dit jaar de Huiszwaluw (Delichon urbicum) eens extra onder de aandacht brengen. Deze acrobatische vogels zijn een opmerkelijke verschijning in hun typische wit-zwarte kleed en worden daarom in de volksmond ook wel eens nonnetjes genoemd.
Ook de gemeente Ravels doet al enkele jaren inspanningen om de populatie op peil te houden door huiseigenaren en landbouwers een geldelijke vergoeding te geven van 5 euro per zwaluwnest (zowel voor Boerenzwaluw, Huiszwaluw als Gierzwaluw).
Dalende populatie
Dat Huiszwaluwen uw steun kunnen gebruiken blijkt uit de dalende cijfers van de populaties. Vooral tussen 1975 en 1985 zakte het aantal bezette nesten met raar liefst 75%. Als hoofdoorzaken worden de moderne veranderingen in architectuur en bouwmaterialen gezien, alsook de toename door klimaatverandering van de Sahara tijdens de trekperiode.
In de Ravelse dorpskernen merk ik dat de Huiszwaluw nog overal voorkomt, maar dat de kolonies klein en verspreid zijn. Op enkele uitzonderingen (Schootseweg) na, zijn er maar enkele nesten per locatie. Maar ook midden in het centrum en langs drukke wegen (Tilburgse weg) merk ik nesten. Met een beetje hulp zou het aantal nesten drastisch kunnen toenemen. In de omgeving van toekomstige nestplaatsen met er wel modder voorradig zijn om een nest te kunnen bouwen.
Zoals eerder is opgemerkt, is het bij de bouw van huizen en gebouwen belangrijk om bij de constructie rekening te houden met de nestmogelijkheid.
Scholen geven voorbeeld
Zo werden er aan de Basisschool De Stip uit Arendonk ism Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en Natuurpunt een 10-tal jaar geleden huiszwaluwnesten onder de dakrand gehangen. Tot groot jolijt van personeel werden de kunstnesten direct door een huiszwaluwenkolonie bezet. Ook werd samen met een landbouwer uit Oud-Turnhout, Natuurwerk en het Regionaal Landschap werd een zwaluwtil met groot succes opgericht. Een zwaluwtil is een constructie in dakvorm op een 10 meter hoge paal met kunstnesten van huiszwaluwen.
Je kan ook aan je eigen huis kunstnesten hangen, je kan deze eventueel bestellen bij de winkel van het Boshuis in Ravels. Door een plankje een halve meter onder het nest te hangen kan je vervuiling onder het nest voorkomen Bijkomende info vind je op de website:
www.natuurpunt.be/soorten/vogels/huiszwaluw .
Infovergadering
Op donderdag 10 april om 19u30 gaat er een infovergadering in het Boshuis van Ravels over alle zwaluwsoorten door. Daarbij hoort er een kleine tentoonstelling over kunstnesten en zwaluwen.
Website: http://www.freenatureimages.eu/
Fotograaf: Piet Munsterman