amfibieoverzet

In samenwerking met de gemeente Ravels is Natuurpunt Kern Ravels er in geslaagd om een bijzonder geslaagde overzetactie voor amfibieën te realiseren.

De actie vindt plaats op de hoek van de Nijverheidstraat en de Koningstraat in Weelde.

Hulp van de gemeente Ravels

Het gemeentepersoneel plaatste opvangschermen en ingegraven emmers,  waardoor de amfibieën worden opgevangen en kunnen gered worden alvorens de straat over te steken. Het traject heeft een totale lengte van ongeveer 650 meter.  450 meter langs de Nijverheidstraat en 200 meter langs de Koningstraat.

50-tal vrijwillgers aan de slag bij de overzet.

 NP Kern Ravels wist vrijwel onmiddellijk een 50-tal vrijwilligers te bereiken via een Whatsappgroep , waardoor zowel ‘s morgens als ’s avonds kan gecontroleerd worden hoeveel amfibieën kunnen gered worden. Of er kikkers, padden, of salamanders in de emmers te vinden zijn hangt af van de weersomstandigheden gedurende de nacht. Padden gaan pas trekken als het minimum +6C is en ook wat vochtige uurtjes lokken hen uit hun winterslaap. De paddenoverzet blijkt ook een heel toffe natuurervaring te zijn voor gezinnen. Het resultaat van deze actie is een deugddoend succes, niet alleen voor de natuur maar ook voor de talrijke helpende handen. Het is ook duidelijk gebleken dat de veiligheid van de vrijwilligers moet gegarandeerd zijn en zeker wanneer een schoolklas meehelpt tijdens de overzetactie.

De recente resultaten van de overzetactie  zijn als volgt:
Tijdens de eerste golf van 16 tot en met 19 februari zijn er in totaal 303 amfibieën overgezet, verdeeld als volgt:

  • 220 padden of 71.5 %
  • 17 kikkers of 5.8 % en
  • 66 salamanders of 22.8 %
  • 10 dode dieren

De tweede golf, wat waarschijnlijk een golfje zal zijn omdat de temperaturen ’s nachts nog te zeer dalen, is thans lopende. Op dit moment – donderdagmiddag 23 februari 2023 – ziet het er als volgt uit:

  • 258 padden of 72,5 %
  • 26 kikkers of 7,3 % en
  • 72 salamanders of 20,2 %

In totaal dus 356 amfibieën.

Wie zin heeft om ook eens mee te doen aan de overzetactie geeft best een seintje naar Lu Hendrickx via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren