redjeboer

Vanmorgen werd in de Holstein Hoeve-IJs lokatie in het Turnhouts Vennengebied een persbijeenkomst belegd waar de stuurgroep “Red je boer” die honderden familiale landbouwbedrijven vertegenwoordigt toe had opgeroepen.

Als lokaal nieuwsplatform kunnen we niet doof blijven voor de oproep die deze gezinnen tot alle Vlaamse en Belgische besturen richten.

Onze reporter trok naar de Holstein Hoeve-IJs waar hij werd vergast op een aantal lekkernijen van de lokale boeren, maar ook op verhalen van boeren die hun toekomst teloor zien gaan in een tijdspanne van enkele jaren ondanks hun volgehouden inspanningen.

Wat kunnen we doen voor de gebuurboer.

De woordvoerder vraagt ons even na te denken in de komende dagen.....

redjeboer2

Boeren vragen dialoog, verwachten eerlijkheid en eisen een toekomst.

300 familiale landbouwbedrijven verenigd in de Stuurgroep Vennengebied Turnhout luiden de noodklok. Ze vrezen dat het stikstofdecreet een dramatische impact zal hebben voor de boeren en gezinnen in de regio Turnhout. Daarom starten ze met de actie “Red je Boer.” Met de actie vragen ze een stem in het debat, een eerlijke behandeling en een leefbare toekomst. Speerpunt van de actie zijn zes videoportretten van lokale landbouwers. In de mini-documentaires vertellen ze hun eigen verhaal en komen thema’s als rechtszekerheid, voedselveiligheid, milieu, innovatie en financiële zorgen aan bod.

De zes verhalen van passionele boeren, die vechten voor hun voortbestaan, zullen gedeeld worden via sociale media. Ze zijn ook beschikbaar op de gloednieuwe website van de Stuurgroep Vennengebied Turnhout, www.redjeboer.be. Tegelijk met de lancering van de sociale mediacampagne en de website, start ook een online petitie. Wie wil kan zo de vraag van de boeren voor dialoog, eerlijkheid en een toekomstperspectief steunen.

Het Vennengebied Turnhout

Het Turnhouts Vennengebied is ontstaan door landbouw. Al in de 19e eeuw werden kanalen gegraven om de arme droge grond te irrigeren. Zo ontstond een rijk en divers landbouwgebied dat ook vandaag een grote bijdrage levert aan de voedselzekerheid in Vlaanderen. Door die menselijke activiteit in de streek werd er een uniek landschap gecreëerd en is het hier goed leven en werken.

redjeboer3

Lokale Landbouwers maken zich zorgen

De boeren uit de streek liggen ‘s nachts vaak wakker. Het evenwicht tussen natuurbeheer en duurzaam boeren lijkt volledig zoek te zijn. De bereidheid van hun kant, om mee te werken aan minder stikstof uitstoot, die is er. Vaak deden ze hiervoor zelfs al grote financiële inspanningen, maar het gebrek aan rechtszekerheid maakt dat deze investeringen nu in menselijke drama’s dreigen te veranderen.

De zware lasten die zich opstapelen en het gebrek aan een toekomstperspectief voor volgende generaties landbouwers kan ook een secondair probleem veroorzaken. De boeren uit het Vennengebied Turnhout zijn ervan overtuigd dat ze een substantiële bijdrage leveren aan de voedselvoorziening in Vlaanderen. Wanneer zij noodgedwongen uit de streek verdwijnen worden we afhankelijker van voeding uit het buitenland.

“Red Je Boer”

Bij de pakken blijven zitten, het ligt niet in de boerennatuur. Verenigd in de Stuurgroep Vennengebied Turnhout eisen de boeren hun plek op aan de onderhandelingstafel. Eerder dan met harde protesten en optochten willen ze via eerlijke communicatie steun krijgen voor hun doelstellingen.

redjeboer1

Bekijk de verhalen van de zes gezinnen : 

Voor de actie “Red je Boer” vertellen zes van de betrokken landbouwfamilies hun verhaal voor de camera. Het Turnhouts Vennengebied zoals het is, onzeker, aangrijpend en soms hartverscheurend. Over de volgende generatie die verstikt wordt door stikstofnormen. Over de ecologisch Investerende kippenkweker die op het kapblok ligt. Of nog, over de milieuvriendelijke aardbeienkwekerij zonder toekomst. De zes minidocumentaires zullen verspreid worden via sociale media en ook te bekijken zijn via de website van de stuurgroep: www.redjeboer.be

“Red je Boer” gaat ook over steun krijgen, tonen aan de overheid dat er een draagvlak is voor hun eisen. Daarom is de Stuurgroep Vennengebied Turnhout gestart met een online petitie. Wie zijn handtekening wil zetten kan dat via www.redjeboer.be

Over Stuurgroep Vennengebied Turnhout

De Stuurgroep Vennengebied Turnhout bestaat uit meer dan 300 familiale landbouwbedrijven uit de streek rond Turnhout. De stuurgroep werd opgericht in maart 2022 als reactie op het stikstofdecreet, dat een mogelijke bedreiging betekent voor hun activiteiten en toekomst. Eerder dan door harde acties en protesten, is het doel van de stuurgroep om via debat met de politiek, natuurverenigingen en inwoners uit het gebied, tot een realistische aanpak van de stikstofproblematiek te komen. Een eerlijke dialoog moet leiden tot een leefbare toekomst voor de boeren uit de streek en voor het Turnhouts Vennengebied.

www.redjeboer.be  is de gloednieuwe website die vandaag werd gepresenteerd en waar u al ht nieuws betreffende de kwestie kan volgen.

1rawepo camera Fotoreportage persconferentie "Red je Boer"  |  © RAWEPO / Roger Lemmens

redjeboer

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren