Paasmaandag 18 april 2022, van 11.00 tot 17.00 uur

© RAWEPO

Natuurpunt kocht eind juni 2021 een terrein van 67 ha in het hoge noorden van ons land, in Poppel namelijk, gelegen in het gehucht Overbroek. 

Op de Gewestplannen is een groot deel van het gebied aangegeven als natuurgebied.  En als natuurgebied zal het voortaan beheerd worden.

Niet geheel onbekend.

Voor Natuurpunters die al heel wat jaren op de teller hebben is het gebied niet geheel onbekend.  Destijds, in de jaren ’60-’70, had De Wielewaal – de voorloper van Natuurpunt in de streek – terreinen in beheer, maar ook waren er gebieden die door de eigenaars of plaatselijke gemeentebesturen ter beschikking gesteld werden voor natuurstudie. Dit waren OSC’s : Ornithologische StudieCentra, omdat de belangstelling zich in die tijd vooral richtte op de vogels. Maar geleidelijk aan werd die interesse verbreed naar zoogdieren, reptielen en amfibieën, insecten, planten, paddenstoelen enz. Een groot deel van het thans aangekochte terrein was zo’n OSC.  De Wielewaal had een goede relatie met de  toenmalige eigenaar en heeft het gebied een aantal jaren mogen gebruiken voor ornithologische bezoeken.  Door opeenvolgende veranderingen van eigenaars is het terrein afgesloten geraakt.  De laatste 30 à 40 jaar is het gebied niet toegankelijk geweest voor het publiek.  Er zijn in die tijd ook grote werken uitgevoerd, niet altijd te gunste van de biodiversiteit.  

Ravelse kern aan de beurt.

Nu is Natuurpunt aan de beurt! Met name de leden van de Ravelse kern van de Natuurpuntafdeling Turnhoutse Kempen. Om het gebied in de nabije toekomst terug open te stellen, wordt er momenteel een beheerteam samengesteld. Dit beheerteam zal, ondersteund door de specialisten van Natuurpunt, een concreet beheerplan uitwerken zodat het gebied een mooie, stabiele toekomst tegemoet gaat. Het staat al vast dat enkele historische vennen hersteld zullen worden, dat er een bosaanplant georganiseerd zal worden en dat met het oog op een goede waterberging de waterhuishouding in het gebied onder handen genomen wordt.

Noteer Paasmaandag in je agenda.

Wil je Overbroek, dit bijna vergeten stukje natuur, graag leren kennen noteer dan Paasmaandag 18 april 2022 in je agenda.  Tussen 11.00 en 17.00 uur organiseert de Ravelse kern van Natuurpunt een kennismaking door middel van een “open-poort-dag”.  De publieksingang bevindt zich langs de straat Overbroek, links van het huisnummer 33.  Allen daarheen.

Meer info via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  .

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren