bremstruiken

Op dit moment zijn in het noordoosten van het Turnhouts Vennengebied grote inrichtingswerken aan de gang.

De plaats van de werken, het zogenaamde Ravels Kamp, net ten noorden van het Langven, was historisch een zeer waardevol landduinenlandschap met een enorme biodiversiteit. Net als vele stukken natuur in de regio, ging ook dit stukje Kempisch landschap verloren als gevolg van een gebrek aan regelgeving, ruimtelijke ordening en natuurbescherming. 

Door aanplanting met veelal uitheemse bomen, zoals Corsicaanse den en Amerikaanse vogelkers, ging de natuurlijke rijkdom verloren. Bij gebrek aan ruimte en licht verdwenen de bijzondere vegetatie en zeldzame insectensoorten die er leefden. Een groot deel van de aangeplante bomen wordt nu weer verwijderd om terug ruimte te geven aan de verdwenen schoonheid. Groepjes bomen blijven staan, om een gevarieerd landschap te verkrijgen. 

Landduinenherstel en biodiversiteit

Tot begin jaren ‘80 was dit erg reliëfrijke terrein vooral begroeid met brem en duingrasland. Het was een hotspot voor dag- en nachtvlinders en zeldzame plantensoorten. Soorten als de bruine vuurvlinder, de kleine parelmoervlinder en de heivlinder leefden hier. Aan dit diverse ecosysteem willen we terug kansen geven door het vroegere landschap te herstellen. Kort na de kapwerken liet een eerste klapekster zich al zien op dit terrein. In de komende jaren zullen heel wat dier- en plantensoorten deze eerste gast achterna komen. 

Landduinenherstel en klimaat

In het kader van de klimaatverandering lijkt het verwijderen van bos soms een vreemde keuze. Toch is net die klimaatverandering ook een belangrijke motivatie voor deze ingreep. De natuur en het omgevende landschap hebben namelijk veel belang bij deze verandering. De duingraslanden die hier gaan ontwikkelen, zullen zorgen voor aanvulling van het grondwater. In het licht van toenemende droogte is dit broodnodig voor de omgevende natuur, zoals het Langven. 

Landduinenherstel en recreatie

Wandelaars zullen binnenkort kunnen genieten van het weidse landschap. Het dichte en donkere bos langs het wandelpad maakt nu plaats voor een prachtig uitzicht. Tijdens de werken ziet het landschap er wat rommelig uit en zijn de zandwegen beschadigd door de overvloedige neerslag. Deze ongemakken zijn echter maar tijdelijk. De wegen werden al deels hersteld en zullen volledig hersteld worden, wanneer de werken volledig zijn afgerond. Het landschap zal snel evolueren tot een prachtig duinlandschap. Kom dan zeker eens een kijkje nemen en genieten van de resultaten van het harde werk. 

 

Deze herstelmaatregelen kaderen in het project LIFE Nardus & Limosa en worden mogelijk gemaakt dankzij Europese steun van het LIFE-fonds. Meer info over het LIFE-project en deze herstelmaatregel: https://www.natuurpunt.be/pagina/nieuws-life-nardus-limosa

Voor verdere info kan je terecht bij Jef Hendrix: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NARDUS LIMOSA 

Een dia uit 1981 van exact deze plaats toont het landschap dat we hier zullen herstellen.

Frontfoto boven: Atsje, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren