jonge zwerfkatten

In onze gemeente is er op sommige plaatsen stilaan een probleem ontstaan door wilde zwerfkatten die in onze dorpscentra voor overlast zorgen.

Veelal ontstaat dit probleem door het voederen van de verlaten dieren dat plots ophoudt om één of andere reden waardoor de dieren zelf op zoek gaan naar voedsel.

De gemeente hanteert een aanpak die gericht is op het vangen, steriliseren/castreren en terugzetten.

In grote lijnen bestaat dit beleid dus uit het vangen van de zwerfkatten, steriliseren of castreren en terug uitzetten op de plaats van vangst. Op vraag van het bestuur vangt de vrijwilliger een welbepaalde zwerfkat. De lokale politie Kempen Noord-Oost stelt hiervoor een vangkooi ter beschikking . Nadien vervoert de vrijwilliger de zwerfkat naar een dierenarts / dierenartsenpraktijk, aangeduid en betaald door het gemeentebestuur. Na de operatie brengt de vrijwilliger de kat terug naar de plaats van vangst om deze vrij te laten.

kattenval

In de praktijk stuit die terugzet aanpak echter nogal eens op ontevreden buurtbewoners die liefst de katten niet meer zien terug komen. Daarom zijn de vrijwilligers op zoek naar mensen die liefst niet direct in het dorpscentrum wonen om de gevangen kittens en mamapoezen terug uit te zetten. We denken hierbij aan boerenerven of afgelegen woningen waar de dieren nog perfect als meester muizenvangers aan de slag kunnen voor een beetje eten.

Elk dier is perfect gezond vooraleer het opnieuw wordt uitgezet na een vangst. Omdat er nogal wat katten aids wordt geconstateerd is het jammer genoeg dikwijls ook nodig om dieren te laten inslapen nadat ze zijn gevangen. Dikwijls blijven dan de kittens verweesd achter. Voor deze dieren worden zeker nog opvangplaatsen gezocht.

Zit er bij jou in de buurt een zwerfkat?

Dan kan je dat persoonlijk melden bij de Lokale Politie Kempen Noord-Oost, Vooreel 34, 2381 Ravels (014 40 40 50).

Deze melding wordt dan zo snel mogelijk behandeld volgens onderstaande procedure:

De lokale politie stelt een kattenvangbak ter beschikking.
De gevangen zwerfkatten kunnen na afspraak worden aangeboden bij een vrijwilliger (contactgegevens worden doorgegeven na melding)
Deze vrijwilliger consulteert een dierenarts voor castratie/sterilisatie/euthanasie.
De vrijwilliger zet de behandelde kat terug uit of indien het gaat om handtamme katten en kittens plaatst zij deze bij volgend asiel: Dierenasiel Veeweyde vzw, Toekomststraat 4, 2381 Ravels.

Heb je nog vragen over werking van het zwerfkattenbeleid, mag je steeds contact opnemen met de dienst milieu, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 014 65 67 04.

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren