Het lijkt wel wekelijkse kost te worden, sluikstorten wordt de nationale sport in Ravels.
En toch zit er precies een soort van lijn in, want op deze plek is het tegenwoordig bijna elke week raak.
Koningstraat & Hoogeindse Bergen, maar ook aan hondenweide in Ravels.
Achteraan de Koningstraat te Weelde, in een zijstraatje naar de mooie bossen van de Hoogeindse bergen kan de gemeentelijke opruimdienst bijna wekelijks wel langsrijden om één of ander sluikstort te ruimen.
Vorige week werden restanten van een frituur achter gelaten op precies dezelfde plaats en enkele maanden terug vonden voorbijgangers hier een volledige tuinset en ander onheil….. Gisteren lag er alweer een koeling die goed herkenbaar is en een zetel, gewoon midden op een bosweg gekakt....
En het blijft niet bij sluikstorten in Weelde. Ook aan de hondenuitlaatweide in Ravels aan de Blauwe kei blijkt ook nogal wat vuilnis het noorden te verliezen zoals op onderstaande foto te zien is. Deze storters kunnen wel de vuilniszakken kopen maar vinden het een brug te ver om ze ook aan de vuilnisdienst mee te geven.
En de reacties die alweer vooraan in de pen zitten van “Het containerpark moest maar niet zo duur zijn” slaan gewoon nergens op. Het getuigd van geen greintje respet voor onze medemensen en de natuur. Het is toch niet meer dan normaal dat je voor je eigen rotzooi betaald. Er is geen enkel ..... GEEN ENKEL argument dat steek houdt als je dit soort acties wil goedpraten, ook niet op Facebook waar iedereen zijn eigen expert is in alles.
De gemeente is nog altijd op zoek naar het stuk ongeluk dat blijkbaar zijn persoonlijke vuilnisbelt wil creëren in onze mooie natuur. Tips zijn altijd welkom, maar enkele wildcamera’s in de buurt ophangen zou wellicht ook het probleem kunnen oplossen op langere termijn, want de overtreder is wel erg hardleers.
SLUIKSTORTEN OFWEL DE GEMEENSCHAP LATEN OPDRAAIEN VOOR JOUW AFVAL
Sluikstort is, meer dan zwerfvuil, het gevolg van een kwaadwillige daad. Het is het bewust omzeilen van de geldende afvalregeling waarin het principe “De vervuiler betaalt” steeds meer gangbaar wordt. Voor de ophaling en verwerking van het huishoudelijke afval betaalt iedere burger een retributie door de aankoop van een zak of een prijslabel. Op die manier doet iedereen een bijdrage in het beheersen van de afvalberg, overeenkomstig de hoeveelheid afval die hij aanbiedt.
Een sluikstorter dumpt het afval op een weldoordachte locatie en meestal ook op een tijdstip dat hij zich niet belemmerd voelt door sociale controle. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt gedumpt in de natuur, in de sloot, in een donker steegje en zelfs achter de glasbollen! Volle vuilniszakken, autobanden, versleten sofa’s, batterijen, KGA, frituurolie, TL-lampen, … de sluikstorter schrikt voor niets terug. De sluikstorter lapt zijn laars aan het principe van “de vervuiler betaalt” en zadelt de gemeenschap op met de overlast en de kosten voor het opruimen van zijn gedumpte afval. Wie betrapt wordt op sluikstort, kan op weinig genade rekenen en krijgt een gepeperde rekening in de bus voor het verwijderen van dit afval. Daarbij riskeert de dader ook een fikse boete.
Wie een sluikstort ontdekt, kan dit melden aan de stad of gemeente. Het opruimteam haalt het sluikstort weg en onderzoekt dit steeds op sporen. Indien een spoor van de dader wordt gevonden, wordt een officiële vaststelling gedaan door de politie.