klimop kempen2030

Sinds september 2018 nemen de gemeentelijke basisscholen De Verrekijker’ en ‘Klimop’  deel aan het Europese project Energy Challenges, een project om 30% energie te besparen op school. 

Zowel de scholen als de gemeente willen het energieverbruik aanzienlijk verminderen. 

Mie & Gie.

Deze ambitie werd met veel toeters en bellen gelanceerd. Op de scholen werd een toneelstuk in elkaar gestoken: “Mie en Gie Energie waren helemaal in paniek. Tranen vloeiden en ze wisten zich geen raad : onze aarde is ziek, heel ziek ! Hoge koorts en veel wateroverlast … Ook de dokter had geen oplossing en vroeg de hulp van ons allemaal om de aarde mee te genezen. Alleen samen kunnen we meer! #energychallenges #wakeupforclimate. Mie en Gie zetten een show op met theater, muziek en dans.“

miegie

Klimaatmars naar gemeentehuis.

Vervolgens organiseerde de leerlingen een klimaatmars richting het gemeentehuis. Enkele leerlingen overhandigden een symbolische engagementsverklaring aan de burgemeester. “Wij komen duidelijk maken dat we het klimaat beter willen maken en er samen iets aan willen doen. Daarom zijn we naar de burgemeester gegaan om te vragen of hij wil helpen”, aldus enkele leerlingen.

© RAWEPO

Begin bij jezelf is het motto.

De leerlingen proberen hier zoveel mogelijk aan bij te dragen. “We letten erop dat we de lichten uitdoen als het speeltijd is en de verwarming lager zetten”, aldus Paulien. Nore vult aan: “We proberen ook minder met de auto naar school te komen en meer te voet of met de step.” Daarnaast willen de scholen ook inzetten op grotere energiebesparende maatregelen om de doelstelling te halen. “We hopen dat iedereen mee gaat doen”, zegt Jill. “Ik heb mijn papa al kunnen overtuigen om mee energie te besparen”, vult Zoë enthousiast aan. 

Ondertussen wordt op beide scholen volop werk gemaakt van de plannen om energie te besparen:

Zonnepanelen op GBS Klimop. 

Op de Klimop werden in september 2019 zonnepanelen geplaatst. In oktober 2019 wordt een subsidieaanvraag gedaan voor energiezuinige beglazing. In 2020 wordt een relighting van de school uitgevoerd. In de periode 2020- 2021 wordt een stookplaatsrenovatie voorzien

Op de Verrekijker wordt onderzocht op welke manier de werking van de technische installaties op de school energetisch geoptimaliseerd kunnen worden.

Bron: Kempen2030.be

interreg

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE
  AFSPRAAK MAKEN ?  

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor het regionale nieuws.
Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers bereik je iedereen in de regio.

online adverteren