XL 20181108 Verwijdering Mammoetboom Gemeentehuis 0025

Vandaag sneuvelde voor het gemeentehuis in Weelde de sequoia boom, één der zeldzame exemplaren op Europese bodem.

Deze speciale boomsoort kan men vooral terugvinden in het Noorden van Amerika. Daar wordt deze soort soms wel  100 m hoog en behoort tot de woudreuzen van de  Amerikaanse en Canadese bossen.

 XL 20181108 Verwijdering Mammoetboom Gemeentehuis 0020

Ziek en niet te redden

De plantsoendienst deed er alles aan om de boom te redden maar het bleek een hopeloze strijd tegen de natuur.

Bart Goris van de plantsoendienst: “  We hebben alles gedaan wat mogelijk was om de boom te redden, het is een zeldzame soort en was het redden waard maar we konden niet op tegen de natuur. Er was enkele jaren terug al een extra vloeidarm aangelegd om meer water toe te voeren en we probeerden ook extra voeding via het water te geven. We probeerden zelfs een speciale injectie met voedingsstoffen, het mocht allemaal niet baten. Eigenlijk was de hele reddingsoperatie van het begin gedoemd om te mislukken, zo’n boom gedijt niet op deze plek. Hij heeft veel meer water nodig en een grond die lucht toelaat.”

20181108 Verwijdering Mammoetboom Gemeentehuis 0041

Helemaal verpulverd….

De firma die de opdracht had gekregen om de boom te verwijderen was goed voorzien om haar taak zonder problemen te klaren. De takken werden vakkundig gekortwiekt en direct door de shredder tot pulp vermalen. De rest van de stam werd ter plaatse verzagen en afgevoerd in stukken.

De boom bereikte een hoogte van  16,5m  en had een omtrek op manshoogte van 3.80 m. Wegens de spitse top zat er echter toch maar voor zo’n 3 kubieke meter hout in. Gust De Bont heeft ons goed op de hoogte gehouden en was niet weg te slagen van de werkzaamheden. Persoonlijk telde hij de ringen nadat de boom gezaagd was, hij telde 59 ringen. De boom zou dus 59 jaar oud moeten zijn hoewel daar nog steeds twijfel over bestaat.

Al vanaf het begin, toen de eerste takken nog maar net gezaagd waren had hij zijn zinnen gezet op een plakje van de stam. Heel de dag bleef hij paraat….. tak voor tak kwam  de boom naar beneden.

Toen de dikke stam uiteindelijk tot op een meter of drie was afgezaagd zag hij zijn kans schoon. De zagemannen vonden het allemaal wel OK en Gust kreeg waar hij de hele dag op had gewacht. 

Alleen was de schijf een beetje dikker dan verwacht en was de kruiwagen niet berekend op dit gewicht. De klus was in een uurtje of vier geklaard waar de boom zo’n 59 jaar over had gedaan.

 XL 20181108 Verwijdering Mammoetboom Gemeentehuis 0047

Het blijft jammer dat dit monument moest verdwijnen, we hebben echter zelf kunnen constateren dat de stam was aangetast en er geen enkel middel was om het nog te redden.

Morgen zullen de mensen van de plantsoendienst een nieuwe koningslinde planten, zondag wordt deze dan betrokken in de herdenkingsplechtigheid  rond de 11 November herdenking die in heel het land aandacht krijgt naar aanleiding van de 100 jarige herdenking van het eind van WO 1 . Dan zal de gedenkplaat onthuld worden van de nieuwe “Vredesboom”.

 20181108 Verwijdering Mammoetboom Gemeentehuis 0037

1rawepo camera FOTOREPORTAGE VERWIJDEREN MAMMOETBOOM  |  © RAWEPO

 XL 20181108 Verwijdering Mammoetboom Gemeentehuis 0022

1 filmcamera FILMREPORTAGE VERWIJDEREN MAMMOETBOOM  |  © RAWEPO

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren