20181012 Spar gemeentehuis 0004

Toen in 1958 begonnen werd met het toen erg modernistische gemeentehuis stond hij er nog niet.

Op foto’s van wijlen architect Schellekens is nog geen sprake van de grote mammoetboom die nu al jaren lijdt aan een chronisch watertekort.

gemeentehuis bouw

foto: http://www.jozefschellekens.be/

Gift van Laurent Swaan.

De jonge boom werd als gift geschonken door boomkweker Laurent Swaan als nagedachtenis aan zijn broer Guillaume Swaan, naoorlogs burgemeester in Weelde en ook ten tijde van de bouw van het gemeentehuis.. 

Volgende week zal de zieke cipres, familie van de reuzegrote sequoia’s die meer dan 100 m hoogte kunnen bereiken, die al sinds de opening van het gemeentehuis aan de droogtoren voor de brandweerslangen staat worden gezaagd en verwijderd.

Hij zal worden vervangen door een jonge koningslinde die symbool staat voor de “Vredesboom”.

Daarmee wil Ravels een signaal geven dat de “Groote Oorlog” niet is vergeten. 

walter luyten burcht

Herdenking

Burgemeester Luyten: "Op 11 november 2018 herdenken we in Ravels 100 jaar Groote Oorlog en dat leek ons het uitgelezen moment om een duidelijk signaal te geven. We planten een Vredesboom om te tonen dat we het leed van de oorlog niet vergeten zijn en dat we heel veel belang hechten aan vrede. Het is belangrijk dat we vooral voor de jongere generaties deze traditie en herdenking levendig houden." 

"Een Koningslinde wordt sinds lang als vredes- of getuigenboom aangeplant. Ze worden heel oud en hebben een hoog herstellingsvermogen. Met die keuze leggen we ook een symbolische link naar het belang van de natuur in tijden van oorlog."

Ook dit jaar zal er een centrale 11-novemberviering gehouden worden i.s.m. lokale scholen en verenigingen. Na de misviering in de Sint-Michielskerk om 10.00 uur wordt er verzameld rond het oorlogsmonument op het gemeenteplein van Weelde voor het tweede deel van de plechtigheid. Er zal dan ook even worden stilstaan bij de Vredesboom. 

 

Indien u vragen heeft, kunt u terecht bij de dienst communicatie/onthaal via het nummer 014 65 41 62 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren