brug blauwalgen

Op 10/08/2018 werden staalnames uitgevoerd op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in Ravels en Arendonk gezien er een vermoeden was van de aanwezigheid van blauwalgen.

Ook in deze stalen werden door de Vlaamse Milieumaatschappij potentieel toxische blauwalgen (Cyanobacteriën) aangetroffen.

Verbod op zachte recreatie en water pompen uit kanaal om te sproeien.

Als gevolg hiervan vaardigt waarnemend gouverneur Bram Abrams een nieuw politiebesluit uit. Huidig besluit heft het politiebesluit van 9 augustus op. Het nieuwe besluit is van toepassing op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo; en houdt een verbod in op enerzijds het capteren van water voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee en anderzijds voor zachte recreatie. Met zachte recreatie wordt o.a. kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… bedoeld. Pleziervaart valt buiten zachte recreatie.

De getroffen zones betreffen:

Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

Het kanaal doorkruist het grondgebied van de gemeenten Dessel, Retie, Mol, Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels, Turnhout, Beerse, Rijkevorsel, Brecht en Schoten.

Hoe is blauwalg te herkennen?

Als het water eruit ziet als groene soep, er een olie- of verfachtige drijflaag zichtbaar is en het water bovendien stinkt, is de kans groot dat het om blauwalg gaat. Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert waar mens en dier ziek van kunnen worden. Blauwalg komt vooral voor in stilstaand water.

Symptomen:

het water ziet eruit als groene soep;

er is een olie- of verfachtige drijflaag zichtbaar;

het water stinkt.

Hoe te handelen?

Het waterschap raadt aan zorgvuldig te zijn en onnodig contact met het besmette water te vermijden. Honden kunnen beter niet in water met blauwalgen zwemmen, ook word verboden om  te vissen in water dat besmet is met blauwalgen. Contact met besmet oppervlaktewater kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Mensen die toch in contact komen met water dat blauwalgen bevat, wordt geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen.

Blauwalg 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren