RAW houtkantbeheer front
De gemeente Ravels zal samen met het Agrobeheercentrum Eco² de gemeentelijke houtkanten duurzaam gaan onderhouden op basis van het Limburgse TWECOM model. 
Landbouwkundige- en natuurwaarden worden hierbij maximaal in rekening gebracht en tevens wordt het geoogste hout lokaal gevaloriseerd. 
 
RAW houtkantbeheer snippers2
 

Demodagen in militaire hallen.  

Tijdens de demodagen van woensdag tot vrijdag krijgen genodigden een uitgebreide toelichting over de aanpak van het houtkantenbeheer.
RAW houtkantbeheer snippersRAW houtkantbeheer Walter LuytenEen tiental jaren geleden zijn er in het kader van een ruilverkaveling heel wat houtkanten aangeplant in het landbouwgebied van Ravels. Ondertussen zijn veel van deze houtkanten kaprijp. De gemeente heeft ervoor gekozen om samen met het Agrobeheercentrum Eco² een duurzaam beheer na te streven in samenwerking met geïnteresseerde lokale landbouwers.
Tijdens de drie demodagen waarvan de eerste deze namiddag reeds plaatsvond kregen de aanwezigen een uitgebreide toelichting over de aanpak van het houtkantenbeheer met een focus op de landbouwkundige aspecten. 
Daarnaast konden de aanwezigen, vandaag vooral regionale landbouwers de Limburgse machines, die speciaal voor dit evenement waren afgezakt naar Ravels, aan het werk kunnen zien.
De burgemeester van Ravels, Walter Luyten startte met een welkomstwoord. 
Als burgemeester van een uitgestrekte gemeente weet hij in Ravels maar al te goed dat na de ruilverkavelingen de houtkanten zorg en onderhoud nodig hebben.
Nadien was het de beurt aan een spreker het Agrobeheercentrum Eco². Zij gaf uitleg over praktisch houtkantenbeheer met behulp van landbouwers en hoe dit vandaag de dag al een succesverhaal is in Bocholt en omstreken. Dezelfde constructie zou in Ravels ook van toepassing kunnen zijn.
Gert Van de Moortel van Boerenbond kwam tenslotte het belang van houtkantenbeheer in de Kempen toelichten. 
Na de technische kant van het hele EC² verhaal mochten de landbouwers even kijken hoe de praktische kant van dit houtkantverhaal wordt aangepakt in Limburg. Twee machines gaven een korte demonstratie houtkantbeheer waarvan u hieronder even enkele korte fragmenten kan bekijken.
 

Filmreportage machines houtkantenbeheer. 

 

 

RAW houtkantbeheer front1

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren