overleg burgemeeesters
Zonet is het gemeenschappelijk overleg met de burgemeesters van de Kempen en hun schepenen van landbouw beëindigd.
Dit overleg was samengeroepen door Burgemeester Luyten van Ravels en zijn schepen van landbouw Eric Van Gestel.
 

Snel overleg voor een gemeenschappelijke aanpak van Kempische gemeenten.

Burgemeester Luyten opende het overleg met het verzoek om alle informatie te raadplegen zodat op een correcte manier een gemeenschappelijk front kan worden gevormd om beroep te kunnen doen op het landbouwrampenfonds.
"De Noorderkempen maakt het meest kans op een billijke schadevergoeding als de gemeenten allemaal de handen in elkaar slaan", aldus burgemeester Luyten.
 

Ruime opkomst van Noorderkempen.

De volgende gemeenten waren aanwezig op het overleg met of zonder hun schepen van landbouw. Zij hadden niet allen de correcte cijfers bij omdat  er in vele gemeenten nog volop geteld wordt naar het aantal beschadigde percelen en gedupeerden.
Ravels – 35 dossiers tot op heden en elke dag stijgt het aantal  
Retie – 40 dossiers tot op vandaag
Oud Turnhout – 12 dossiers, tellingen zijn volop bezig
Dessel – 0 dossiers , tellingen nog niet gestart
Lille – morgen worden eerste afspraken met schadecommissie gemaakt
Vosselaar – 0 dossiers
Arendonk – 10 dossiers, tellingen net begonnen
Turnhout – 10 dossiers tot nog toe,  10 meer in behandeling
Kasterlee – 30 dossiers, oplopend … morgen nieuwe rondgang, zeer vele percelen met schade
Merksplas – aantal dossiers onbekend, sprake van 70 tal percelen
Hoogstraten – burgemeester Tinne Rombouts was niet tijdig op het overleg. 
 

Gemeentes dienen dossiers in.

De verschillende dossiers moeten door middel van geijkte procedures door de gemeentes worden ingediend bij het Vlaamse Rampenfonds. Dan vraagt het Vlaamse Rampenfonds erkenning aan bij de minister president. Deze aanvraag moet voor 30 juni zijn ingediend maar dit geldt enkel voor de aanvraag, de cijfers kunnen later nog worden aangepast.
Belangrijk is dat er nu een schatting wordt gemaakt door de gemeenten voor het indienen van hun gemeentelijk dossier.
De bedoeling is dat de gemeentes dus allen dezelfde normen handhaven zodat de Kempen eigenlijk als één groot schadedossier wordt ingediend bij het rampenfonds.
 

Tinne Rombouts overweegt andere piste.

Omdat de regio over meer dan voldoende cijfers beschikt die kunnen aantonen dat er hier sprake is van een “Algemene Natuurramp” in plaats van een Landbouwramp is het waarschijnlijker dat de Vlaamse regering zal beslissen dat er sprake is van een “Algemene Natuurramp.” Dit was de mening van burgemeester van Hoogstraten Tinne Rombouts die net na het overleg pas in Ravels arriveerde. We konden Tinne nog even spreken na afloop: “ Onze regio is niet zo erg getroffen maar we vrezen voor een later effect dat nu zeer moeilijk in te schatten is. Daarom willen we naast de eerste zeker een tweede raming van het definitief verlies binnen enkele maanden. We willen de dossiers lang genoeg laten open staan om deze tweede raming mogelijk te maken. Ook daarom is het belangrijk dat de erkenning wordt omgebogen naar een algemene natuurramp. ” 
In het laatste geval is de procedure ook eenvoudiger voor de gedupeerden die dan niet een minimale schade moeten aantonen per perceel. Dit brengt zo’n rompslomp aan administratie mee dat vele landbouwers het niet de moeite achten om hier hun tijd in te steken.
Het is echter zeer belangrijk dat ze dit wel doen omwille van het feit dat de beslissing van de regering  kan afhangen van het aantal gedupeerden die een rampdossier indienen.
 

Ravelse Landbouwers.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat alle boeren die schade hebben opgelopen deze ook via een dossier aanhangig maken bij het gemeentelijke dossier voor de aanvraag bij het Rampenfonds. 
De commissie tot vaststelling van schade aan teelten komt samen op vrijdag 24 juni 2016. Landbouwers die teeltschade wensen te laten vaststellen, dienen vóór 23 juni 2016 contact op te nemen met de gemeentelijke milieudienst op het nummer 014 65 41 75.
 
overleg burgemeeesters2
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren