De nitraatcrisis woedt nog steeds bij onze Ravelse boeren maar toch is de abnormale regenval van de laatste maand alweer oorzaak van een nieuwe crisis bij onze landbouwers in de regio.
Dirk Van Ginhoven, de aardappelboer uit Ravels-Eel nam daarom het initiatief en bond de kat de bel aan. Hij verzamelde vanmorgen een aantal boeren die met hetzelfde probleem zitten en bij wie het water niet alleen letterlijk maar straks ook financieel virtueel aan de lippen staat.
Samen beraadslagen.
De sterk verontruste boeren waren met een 35 tal die kwamen luisteren en beraadslagen hoe ze het de beleidsmensen aan hun verstand kunnen brengen dat het werkelijk noodzakelijk is dat er financiële steun komt voor de verliezen die werkelijk nu al gigantische proporties aannemen.
In groot Ravels wonen er 248 boeren die rechtstreeks of onrechtreeks getroffen zijn door deze regenval van de laatste weken. Daar is verder niks meer aan d te doen, regen is een gegeven dat niet kan worden gecontroleerd. Dat moeten de boeren net zoals iedereen ondergaan.
Wat wel in onze mogelijkheden ligt is de wijze waarop de overvloed aan water wordt afgevoerd want eens akkers met aardappelen, maïs, gras of andere teelt gedurende een te lange periode onder water staan is de oogst verloren.
Hiervoor komt een schadecommissie controles uitvoeren die de grootte van een eventuele tegemoetkoming van het rampenfonds later bepalen. Omdat dit alles echter uit één enkele financiële geldpot moet komen uit heel Vlaanderen is het zaak natuurlijk om zoveel mogelijk schade te bewijzen en daar knelt het schoentje wat. Zeer veel boeren rekenen er altijd maar weer op dat het wel goed komt….. We zullen wel wat kunnen recupereren wordt vaak tegen beter weten in gedacht.
Daarom is het nu zaak dat alle boeren hun schade te laten registreren door de schadecommissie. Hiervoor dient een aanvraag te worden ingediend via de schadecommissie en waarschijnlijk zal hiervoor vanuit de gemeente op erg korte termijn ook wel worden aangedrongen. Anders kunnen de boeren die nu deze schade wel laten registreren ook fluiten naar de centen van het rampenfonds.
Niet te onderschatten financiële put.
Onze 248 getroffen boeren hebben voor grosso modo 4.900 ha aan oppervlakte bebouwd met allerlei teelten.
Deze teelten zijn als volgt verdeeld:
23 % akkerbouw – aardappelen en groenten30 % gras30 % maïs
Schade
We kunnen ervan uitgaan dat er gemiddeld € 1.500 schade is aan 4.900ha. Dit maakt dat de schade momenteel al oploopt tot meer dan 7 miljoen euro.
We spraken met de adviesraad voor de landbouw die ons meedeelden dat er momenteel door een groot aantal bedrijven dringend hulp nodig is. Indien die er niet komt zijn de gevolgen op langer termijn niet te overzien en mogen faillissementen niet worden uitgesloten.
We hoorden vanmiddag ook initiatiefnemer Dirk Van Ginhoven via Radio2 zijn beklag maken en verklaren dat bij vele boeren het water aan de lippen staat. Ze hopen toch dat er en inspanning zal worden gedaan om hen tegemoet te komen in deze moeilijke tijden. "
Velen onder deze boeren hebben lopende contracten en hierover is het laatste woord nog niet gezegd. Verder dient er beter te worden omgesprongen met de infrastructuren die aanwezig zijn om overtollig water tijdig af te voeren. Grachten proper houden is van het grootste belang als de regenval zo lang aanhoudt" aldus Van Ginhoven.
Erkenning natuurramp.
Als er zich een natuurramp heeft voorgedaan, is het de taak van de getroffen gemeente om daar zoveel mogelijk gegevens over te verzamelen.
De gemeente moet dan deze gegevens bezorgen aan het Vlaams Rampenfonds.
Het Vlaamse rampenfonds verzamelt alle wetenschappelijke en financiële informatie die nodig is om een dossier samen te stellen, hiervoor dienen alle getroffen landbouwers mee te werken aan het initiatief dat door landbouwer Dirk Van Ginhoven is genomen en daarvoor moeten zij zoveel mogelijk schade aantonen aan de schadecommissie.
Daarna beslist de Vlaamse regering over de goedkeuring of erkenning van het dossier. Deze beslissing wordt dan via het Belgisch Staatblad bekend gemaakt.
Om hun onrust over deze zaak te tonen waren ook Ravels burgemeester Luyten en zijn schepen van landbouw op deze beraadslaging aanwezig.
Burgemeester Luyten: " We zullen als gemeente de zittende schepenen van landbouw uit de omliggende gemeentes nog deze week informeren over de problematiek zodat we samen een sterk dossier voor onze regio kunnen opmaken om onze landbouwers zoveel mogelijk te ondersteunen."
Vaststelling teeltschade
De commissie tot vaststelling van schade aan teelten komt samen op vrijdag 24 juni 2016. Landbouwers die teeltschade wensen te laten vaststellen, dienen vóór 23 juni 2016 contact op te nemen met de gemeentelijke milieudienst op het nummer 014 65 41 75.
Weergrafiek van de laatste weken/maanden.