processierupsbestrijding
Wie onlangs bij het fietsen via Zuid-Heikant in Weelde vanaf de Gemeentelijke werkplaatsen naar de Schootseweg fietste heeft het wellicht al opgemerkt.
Alle bomen hebben een plastic jasje gekregen…. of toch een sjaaltje.
 

Gemeentebomen moeten helpen om het probleem op te lossen.

processierupsbestrijding2processierupsbestrijding3De gemeentebomen langs Zuid-Heikant, vlak bij de gemeentelijke werkplaatsen zijn allemaal omwikkeld met een soort plastic die de rupsen het moeilijk moet maken om de bomen in of uit te klimmen. Het gaat hier om een proefproject dat is komen binnen waaien vanuit andere gemeentes die ook een dergelijk proefproject houden. 
Vanuit de gemeentelijke werkplaatsen is het initiatief gekomen om deze aanpak te proberen om de verspreiding van de processierups tegen te gaan. De bedoeling is om de karavaan rupsen tegen te houden bij hun verhuis naar de volgende boom om te worden kaal gevreten. 
Het is natuurlijk geen totaal oplossing voor het probleem, de rupsen verplaatsen zich 's nachts, op zoek naar voedsel, waarbij zij in lange stroken dicht bij elkaar voortkruipen, wat doet denken aan een processie van mensen. Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten. De rupsen eten eikenbladeren, met als zichtbaar gevolg kaalgevreten eikenbomen. Droge winters en droge, warme zomers stimuleren de ontwikkeling van de rups. Er bestaan natuurlijke vijanden van de rupsen zoals de sluipvliegen en de grote poppenrover maar die komen meestal in meer bosrijke omgevingen voor.
 

Brandharen - gevolgen

IMG 5747IMG 5749De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen, veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf.
Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen.
In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts.
De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken.
Ook dieren, met name honden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups.
 
processierups banner
 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren