grens poppel

Vanaf vandaag, woensdag 27 januari zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden.

Krijgen we weer dezelfde vragen als in april van vorig jaar?

En als je niet anders kan….

Wie toch de grens over moet, moet een verklaring op eer bij zich hebben. De beslissing werden afgelopen vrijdag genomen door het Overlegcomité van alle regeringen in ons land. Het ministerieel besluit met de nieuwe maatregelen werd gisteren gepubliceerd en treedt vandaag in werking.

VRAGEN OVER CORONA

Mag ik naar mijn partner over de grens? En hoe bewijs ik dat mijn reis essentieel is? Het antwoord op jullie vragen

Vorige week vrijdag kwam het Overlegcomité samen om te bekijken hoe de Britse variant zoveel mogelijk het land kan worden buitengehouden. Het Overlegcomité besloot om "toeristische reizen" te verbieden.

Niet-essentiële reizen

In het gepubliceerde ministrieel besluit staat dat niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden. Meer specifiek gaat het over toeristische, recreatieve verplaatsingen. "Een aantal verplaatsingen zijn wel nog toegelaten. We willen het dagelijks leven van de mensen niet onnodig moeilijk maken", klinkt het bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Je kan de grens nog over voor de volgende redenen:

  • Om "dwingende gezinsredenen" (zoals bezoek aan een partner, of in geval van co-ouderschap, of voor een begrafenis of huwelijk)
  • Om professionele redenen (zoals zakenreizen, of topsporters voor een training of wedstrijd)
  • Om "humanitaire redenen" (zoals een doktersbezoek of om zorg te verlenen aan een kwetsbare persoon)
  • Voor studiegerelateerde zaken
  • Als je een dringende herstelling aan je auto of ander vervoersmiddel moet laten doen
  • Om zorg te dragen voor dieren
  • Omwille van juridische verplichtingen
  • Als je verhuist
  • Als je doorreist
  • ....
  • Als je in een grensgemeente (of directe buurgemeente daarvan) zijn de regels iets anders. "Zij moeten ook die verklaring invullen, maar wel maar éénmalig en niet per traject", aldus Stevens. "We willen die inwoners het leven niet moeilijk maken, want we weten dat ze dagdagelijks de grens overgaan voor bijvoorbeeld een doktersbezoek", motiveerde minister Verlinden gisteren deze maatregel. "Wie van iets verder in het binnenland komt, kan ook over de grens naar de dokter bijvoorbeeld. Maar aan hen vragen we dus ook om daar iets van bewijs over voor te leggen", aldus de minister nog.

Wie de grens over gaat moet een gedownloade en ondertekende verklaring op eer bij zich hebben, waarin je bevestigt dat je reis niet toeristisch is. Het formulier kan je hier onderaan dit artikel terugvinden om af te drukken.

"De komende 3 dagen zal de politie nog een aantal exemplaren van dat formulier bijhebben", zei Verlinden vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. Dat is voor als mensen het formulier niet kunnen vinden en om stress te vermijden. "Maar tegen het weekend moet iedereen toch weten waar ze die verklaring kunnen vinden en het dan ook vooraf invullen zodat het op vraag kan worden getoond bij controle."

 pdf20210126_verklaringopeer.pdf125.58 KB27/01/2021, 10:47

Bron: VRTNWS

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren